Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че от партията ще предложат в Конституцията да бъде записано членството в ЕС и НАТО. Това коментира той пред журналисти в парламента след първото гласуване на измененията в Конституцията. Предложението бе направено преди месеци от общественици и интелектуалци, сред които Росен Плевнелиев, Соломон Паси и др. По този начин записано, членството в двата съюза няма да може да бъде подлагано на референдум.

Пеевски каза, че от ДПС ще предложат промяната още утре.

"Ще предложим още членството на България в ЕС и НАТО да бъде вписано в Конституцията", съобщи още Делян Пеевски. "Така ще подкрепим идеята и предложението на обществениците, за да няма референдуми за излизане на България от ЕС", посочи Делян Пеевски.

"Това, което предлага "Възраждане"- България да излезе от ЕС и НАТО, няма да се случи изобщо", категоричен бе той.

"Доволен съм от гласуването за промените в Конституцията. Направихме нещо, за което работихме много месеци в името на България. Постигнахме съгласие и на 6 декември ще направим реално първото четене. Вървим към приемане на промените в Конституцията", коментира народният представител пред журналисти в парламента, минути след като 161 депутати гласуваха "за" поправките в основния закон.

Преди второто четене ДПС ще внесе промяна, според която главният прокурор ще има само един 5-годишен мандат, уточни Пеевски.

Попитан как ще коментира критиките в пленарна зала срещу промените в Конституцията, народният представител от ДПС отговори:

"Това са смешни критики, те си правят кампанията. Този месец всички правят кампания - вотове, коментари, закачки, гонят си политическите цели. Нищо повече".

Пеевски заяви, че ДПС е против предложенията да се възстанови пленумът на ВСС.

"Няма никакъв смисъл, нека двете гилдии - на съдии и на прокурори, имат самостоятелност", посочи той, цитиран от пресцентъра на ДПС.

По думите му в Конституцията трябва още да се стабилизира изборът на ръководители на регулаторните органи с мнозинство от 160 гласа.

"Ще го уредим като тема, но нека да погледнем всички коментари - и на Венецианската комисия, и колегите какво ще предложат", обобщи Делян Пеевски.

"За" промените в Конституцията днес гласуваха 161 народни представители. Очаква се след два месеца промените отново да бъдат гледани на първо четене, тъй като не събраха необходимите две трети от гласовете на всички народни представители. Процедурата предвижда измененията отново да бъдат върнати на първо четене след два месеца.