Депутатите одобриха договор за ратификация за изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70. Разходите са изцяло за наша сметка и на общата стойност 7 238 842 щатски долара.

Договорът предвижда:

  • доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на Правителството на САЩ.
  • проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО).
  • услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО) за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада.
  • консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета, и използване на класифицирана информация.

Новият договор бе приет с гласовете на 131 депутата, от общо 183-ама присъстващи в пленарна зала. "Против" гласуваха 51 народни преставители от парламентарните групи на "Възраждане" и БСП, като сред социалистите все пак имаше двама депутати, подкрепили законопроекта.

Договорът е подписан на 20 януари 2023 г. в Европейското командаване на САЩ и на 12 май 2023 г. в София. Плащанията по договора са разсрочени за петгодишен период.

В договора за ратифициране е отбелязано, че при "извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или част на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия/артикули или изпълнението на отбранителни услуги".

От своя страна купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки момент преди доставката на отбранителни изделия/артикули или извършването на услуги по отбраната, но той носи отговорност за всички разходи вследствие на отмяната, пише още в законопроекта на МС.  Той ще влезе в сила след обнародвaнето му в "Държавен вестник".

Новият контракт беше разкритикуван от "Възраждане" и БСП, предаде БНТ.

"Може да ни поискат повече пари, ако дойде някога, може да не дойде никога. Това е истината за договорите, които са сключени за F-16. Това не е договор, а писмо за оферта или приемане. Ако не приемем това нещо, няма да ни бъдат доставени самолети за милиарди, част от които сме платили авансово", каза депутът от "Възраждане" Николай Дренчев, цитиран от БНТ

"Хванати сме в плен", убеден е депутатът и призова партията му да не подкрепя ратификация на договора.

"Ние сме в ситуацията да живеем във високопланинско село и си купуваме "Ферари", заяви Дренчев за американските изтребители. На нас ни трябва една проста евтина машина, посочи той и настоя да продадем F-16.

Този договор е унизителен, заяви и Румен Гечев от БСП за България.

"Още в началото коментирахме, че този договор е в ущърб на обществото. Сега САЩ, Пентагонът иска от България 7,2 млн., за да съхраняват тяхна техника. Няма нищо нелогично в това, тъй като всяка държава пази своите патенти. Но възниква големият въпрос, дами и господа народни представители, след като Пентагонът държи 1,3 млрд. долара на българските данъкоплатци, не е ли нахално да иска от България още 7 млн.", каза Румен Гечев. По думите на Гечев поръчката на самолети за България ще се забави още.

След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи ще уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури по влизане в сила на договора. Първото плащане от 162 хиляди долара ще бъде през декември тази година. Последното на 15 юни 2027 година.