Народното събрание ратифицира договора за придобиване на осем нови самолета F-16 на първо четене, като предложението беше прието със 152 гласа "за", 42 - "против" и 7 "въздържал се".

Ратификацията беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", Демократична България", "Български възход" и ДПС. Останалите парламентарни групи - БСП и "Възраждане" се обявиха против, а 7 народни представители от ПП се въздържаха.

"Гласувах с "въздържал се" не защото не смятам, че Военновъздушните сили не трябва да бъдат подкрепени, не защото не смятам, че трябва да имаме нови самолети, а защото всеки трябва да влезе в дебата с отворено съзнание. В дебата част от колегите от БСП успяха да ме убедят, че някои от клаузите могат да бъдат по-добри", коментира след гласуването Искрен Митев от ПП.

От БСП нарекоха договора унизителен и обвързващ бюджета на България през доставчика на летателните машини с Пентагона.

По думите на Румен Гечев разписаните цени в договора ще се сменят, а бюджетът на България ще кърви непрестанно, след като страната ще изпълнява задачи на Пентагона.

Този договор е предаване на българските национални интереси и закачане на българския бюджет непрестанно за производителя. По целия свят има продажници, които гласуват за производителя на F-16, подчерта Гечев.

Снимка: БТА

"Възраждане" се съгласи с позицията на БСП. "Това е една обидна сделка за България от икономическа, финансова и за националния ни интерес гледна точка", заяви от парламентарната трибуна Николай Дренчев.

Христо Гаджев се обърна към Гечев и го попита защо не са променили договора, след като той се е подписвал по време на правителството на БСП.

"Този договор, който в момента е на нашето внимание, договарян по време на вашето правителство. През цялото време къде бяхте? Защо не ги променихте всичките тези неща, които говорите?! Защото просто не са истина", подчерта Гаджев.

Атанас Славов от "Демократична България" пък нарече реториката на Гечев достойна за правителството на Жан Виденов, но недостойна за европейска социалистическа партия".

Снимка: БТА

Според ПП новите F-16 ще спомогнат за нов облик на военната авиация на България.

"Когато се говори, че ние сме най-бедната страна и т.н., всъщност трябва да си дадем сметка какво е състоянието на ВВС в момента. То беше представено от служебния министър на отбраната на предходното заседание на Комисията по отбрана, в което стана пределно ясно, че догодина България губи почти всякакви способности. Така че говоренето за национално достойнство - да. Това е изключително национално достойнство всъщност да нямаш ВВС", каза Георги Георгиев.

Снимка: БТА

Пред депутатите от парламентарната трибуна говори и служебният военен министър Димитър Стоянов.

"Ако няма втори договор, просто ще скъсаме 110 години история на авиацията ни", подчерта Стоянов. По думите му вторият договор ни дава възможност да закупим въоръжението, необходимо и за първите осем F-16C/D Block 70. Ние сме пожелали, никой не е искал от нас да сключим такъв договор, подчерта той във връзка с критики на депутати, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

ДПС и "Български възход" решиха да не се включват в дебатите.

Договорите са във връзка с изпълнението на втория етап на проект за "Придобиване на нов тип боен самолет". Те са съответно на стойност 1 292 740 102 щатски долара и 3 672 083 щатски долара, които са свързани с изпълнението на втория етап. Необходимите средства от националния бюджет за реализацията на втория етап за придобиване на нов тип боен самолет общо ще са в размер на 1 296 412 185 щатски долара без включено ДДС, допълва БТА.

Предвид предоставеното право на България да заплаща разсрочено всички нови сключени договори по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), средствата са предвидени да бъдат заплатени за период до 10 години.

Междуправителствените договори по Програма FMS на САЩ не предвиждат клаузи, позволяващи на купувача да търси обезщетяване на настъпили вреди и пропуснати ползи. Когато осигурява доставки за купувача, Департаментът по отбрана на САЩ ще използва същите договорни клаузи, същата договорна администрация и същите процедури за качество и проверки, които би използвало при осигуряване на доставки за себе си. Заедно с това страните се съгласяват да разрешават всяко разногласие посредством консултации между двете правителства.

Предвид необходимостта от гарантиране на конфиденциалност се предлага в чл. 3 от законопроекта Народното събрание да разпореди договорите да не се обнародват.

Процесът по сключване на тези договори започва с изпращане на искане за обвързваща оферта (LOR for LOA) през м. август 2021 г. от служебния министър на отбраната, преговорите са проведени по време на последното редовно правителство, като проектите на договори са получени на 18 юли 2022 година.

Договорите за вторите F-16 и за тактическата радиосистема са подписани на 15 юли 2022 г. в Европейското командване на САЩ и на 9 ноември 2022 г. в София, припомня БТА.