България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16. Това е станало в определения от американската страна срок, съобщиха от Министерство на отбраната.

31 110 457 лева е първата вноска от плащането по втория договор, който е на стойност малко над два милиарда и 540 милиона лева, без ДДС.

България плати авансово през 2019 година първите осем машини, защото нямаше изискваната от САЩ кредитна история за разсрочено плащане. Вторият транш се разплаща разсрочено. Очаква се договорът да се изплаща девет години.

Служебният кабинет одобри първия транш на парите преди седмица. 15 декември беше крайният срок, който американската страна е определила, за да е валидна офертата, която включва вторите осем F-16C/D Block 70, но и боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение, както и придобиването на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване.

По-рано парламентът одобри втория договор, който влиза в сила от датата на първото плащане. Според условията, правителството на САЩ може да прекрати изцяло или частично договорите във всеки един момент. Разногласия може да се уреждат само между двете правителства. Изрично е записано, че няма да се прибягва до трети страни или трибунал. САЩ ще имат денонощен достъп до системите за опознаване "свой-чужд" и други компоненти, съобщиха при представянето на част от параметрите по договора от МО.

Американската компания "Локхийд Мартин" съобщи наскоро, че е започнала в завода си в Грийнвил, Южна Каролина, да сглобяването на първия изтребител F-16 Block 70 от осемте, платени накуп по договора от 2019-та година.  При скорошна среща с представители на компанията, президентът Румен Радев изрази надежда, че производителите ще спазят сроковете след започналото производство. Първите F-16 се очакват към 2025-та година.

България все още разчита само на старите съветски изтребители MиГ 29, за да охранява въздушното си пространство. Очаква се те да бъдат приземени скоро, тъй като поддръжката им стана невъзможна след войната на Русия в Украйна. Затова МО иска да придобие на лизинг заместващи изтребители, докато пристигнат закупените от САЩ F-16. Засега обаче няма яснота дали това ще стане.

Заради войната в Украйна и трудната ситуация в българските Военновъздушни сили от месеци партньорите в НАТО помагат за охраната на въздушното ни пространство.