Сагата с унизителния договор продължава с втория етап. Изпълняваме всички изисквания, плащаме си редовно милиарди и не получаваме нищо. Ако българският парламент направи такова срамно гласуване, означава, че ние обвързваме бюджета на Република България с доставчика през Пентагона. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев в началото на дебатите за самолетите F-16.

"Обвързваме го с неизяснени суми, които българският народ трябва да плаща следващите десетилетия", посочи народният представител.

По думите му разписаните цени в договора ще се сменят, а бюджетът на България ще кърви непрестанно, след като страната ще изпълнява задачи на Пентагона.

"Тази цена - 1,6 млрд. лв. е прогнозна, тя може да достигне до 3,5 млрд., дори да стигне до 100 млрд. Тези цени са прогнозни и населението ще страда, защото производителят може да промени дължимата сума, когато поиска", коментира още народният представител от БСП.

Този договор е предаване на българските национални интереси и закачане на българския бюджет непрестанно за производителя. По целия свят има продажници, които гласуват за производителя на F-16, подчерта Гечев. 

След него от парламентарната трибуна Атанас Славов от "Демократична България" отбеляза, че риториката му не била подходяща. От "Възраждане" пък категорично обявиха, че няма да подкрепят договора за самолетите.

"В голяма част от това, което казахте, аз съм напълно съгласен с вас", обърна се Николай Дренчев към Румен Гечев и продължи:

"Това е една обидна сделка за България от икономическа, финансова и за националния ни интерес гледна точка".

След него Христо Гаджев от ГЕРБ пък пожела на Гечев да развие способностите си за "писател фантаст".

"Този договор е преговарян по време на вашето правителство през цялото време. Къде бяхте, защо не ги променихте всичките тези неща, които говорите? Защото може би просто не са истина", каза Гаджев.

Господарят е казал: "Това е договорът, подписвате го, викате Ура и почвате да плащате на Пентагона. Това не са преговори, а диктат - вие ще изпълнявате и ще плащате, ние сме господарите. Срам и позор, нямате оправдание", отговори му Гечев.

Днес първа точка в дневния ред на Народното събрание е законопроектът за ратифициране на международен договор "Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили" и на международен договор "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване".