Народното събрание ще заседава извънредно днес от 11:00 ч. Единствената точка в дневния ред е проектът на решение за гласуване на вот на недоверие към правителството на министър-председателя Кирил Петков. Днес ще се състоят разискванията по внесеното миналата сряда от парламентарната група на ГЕРБ-СДС предложение. Под предложението стоят подписите на 59 народни представители.

Както в последните дни и днес се очакват демонстрации в подкрепа на и срещу правителството.

Какви са мотивите за искания вот на недоверие

В мотивите е записано, че "разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика е превърнало настоящото правителство в заплаха за фискалната стабилност и националната сигурност на страната".

Кога ще се гласува

Според правилника на парламента гласуването се състои не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Ако дискусиите се проточат, гласуването може и да е в четвъртък.

При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Какво е разположението на силите

След консултации с парламентарните групи подкрепа за внесения вот от най-голямата парламентарна опозиционна сила заявиха оттеглилите се от управляващата коалиция "Има такъв народ" (ИТН), "Възраждане" и ДПС.

Междувременно шестима депутати напуснаха групата на ИТН и по всяка вероятност ще подкрепят правителството, както става ясно от изказвания на някои от тях в последните дни.

По предложение на ИТН миналата седмица депутатите гласуваха предсрочното отстраняване на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Освен от ИТН, оставката му бе подкрепена и от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". За временно изпълняващ длъжността председател на парламента бе определен Мирослав Иванов, един от общо седемте заместник-председатели.