Премиерът Кирил Петков се срещна с протестиращите в подкрепа на правителството, които се събраха пред Народното събрание тази вечер. Почти цялото правителство присъства, както и бащата, и съпругата на Кирил Петков.

Вижте снимки >>

Преди това към събрали се в подкрепа на правителстовто се присъединиха стотици демонстрантите, събрали се пред Президенството под надслов "Марш за Европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията!". Шествието бе организирано от Инициатива "Правосъдие за всеки" в подкрепа на правителството, правото, парламентаризма и демокрацията.

"Толкова много интелигентни хора, които са решили, че България трябва да бъде по-различна и да има нормална България, без задкулисие. Като дойда тук виждам защо си заслужават всичките усилия, които правим", коментира Петков на площада пред парламента.

С мегафон в ръка от паметника на Цар Освободител, Кирил Петков се обърна към протестиращите:

"Вие обърнахте цялото настроение след тежкия вот с Никола. Ако не бяхте вие, това нямаше да се случи. Идеята, че г-н Рашков ще стане шеф на КПКОНПИ ги ужасява, повярвайте ми", каза Петков.

"Независимо какво ще стане с вота на недоверие, независимо какво ще стане в седмицата, в която ние имаме първи мандат - истината е, че вие сте гарантът, че нашата любима родина няма да отиде в неяснота. Всички ние сме гарант, че ще може да изведем България", допълни премиерът, ден преди дебатите по вота на недоверие срещу оглавяваното от него правителство.

Снимка: БТА

По повод планираните протести утре, Петков коментира, че не очаква ескалация на напрежение:

"Надявам се, че няма да има никакви проблеми, г-н Рашков гарантира за това. Така че, ще се опитаме да има само мирни протести и хората, които ни подкрепят, наистина да изявят, че тази промяна за всички нас.

Премиерът коментира и предстоящия вот на недоверие към правителството:

"Непрекъснато говорим с различни депутати, тук е въпрос на страх и отговорност - всеки един трябва да си вземе решението и аз се надявам, че много хора ще решат в последния момент, че всъщност си заслужава да направят тази стъпка, която в момента изглежда страшна."

"Ще видим колко ще бъдат по време на вота на недоверие, след това имаме още 7 дни за първия мандат, така че 10 дни реално преди да знаем колко ще са реално подкрепящите, независимо от вота в сряда, допълни Петков.

Запитан дали се обсъжда друго име на министър-председател на негово място, Петков каза:

"Продължаваме промяната" харесваме нашите министри и нашите позиции, но това по никакъв начин не е най-важното. Най-важното е България да има 121 независими депутати, депутати без задкулисие. Ако не стигнем, отиваме на избори не ни е страх също. Едно нещо, което съм обещал и сме обещали всички заедно - че няма да си накърним принципите и няма да направим сделка с никого"

Снимка: БТА

Петков покани на трибуната и Никола Минчев, когото определи като "новият герой" - единственият успял да обедини ГЕРБ, ДПС ИТН, и "Възраждане" заедно.

"Това, което правим, ще продължаваме да правим, знаейки, че сте зад нас, че ни подкрепяте", каза Минчев.

Снимка: Bulphoto

"Не можах да поставя моите разбирания за честност, справедливост и ценност над разбиранията на мафията. Аз предпочетох да застана на страната на моя народ", заяви и министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който също се включи в протеста в подкрепа на правителството, парламентаризма и демокрацията на инициатива "Правосъдие за всеки", който се сля със събралите се пред парламента.

Не мога да ходя по улиците и да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не ги прави. Аз не съм се продал. Аз напуснах обиден и заставам зад моя народ, който трябва да постигне победа над мафията, каза още той и добави: "Вие виждате, че има и стойностни хора в Народното събрание, които си вършат работата и не бива да бъдат делени на политически партии".

Бащата на премиера - Петко Петков,  също държа реч пред множеството, като поиска прошка от днешното младо поколение, че неговото не е направило това, за което се бори днешната власт. Множеството пък скандираше против "мафията" в държавата.

Снимка: Bulphoto

Самият премиер  се превърна в модератор на митинга, като привикваше говорителите под паметника на царя - освободител. Той призова демонстрантите да се съберат и утре и вдругиден. С него бе и съпругата му Линда, която обаче нямаше активна роля, но явно искаше да покаже, че го подкрепя.

Снимка: Bulphoto

Към мирния протест се присъединиха министрите - на транспорта Николай Събев, на културата Атанас Атанасов, на здравеопазването Асена Сербезова, на иновациите и растежа Даниел Лорер, на електронното управление Божидар Божанов.

Снимка: Bulphoto

По-късно Кирил Петков беше изпратен с аплодисменти от събралите се.

Снимка: Bulphoto

Шествие днес в подкрепа на правителството имаше и във Варна.

Утре е вотът на недоверие на кабинета, а днес всички парламентарно представени партии препотвърдиха позициите си по отношение на кабинета на Кирил Петков. От останалите в коалицията партии са на мнение, че кабинетът трябва да остане заради важните теми като актуализацията на бюджета. Опозицията смята, че този кабинет трябва да си тръгне, не само заради несправянето с кризите в страната. От "Има такъв народ" осъдиха купуването на депутати.

А протестите "за" и "против" кабинета набират сила утре, като общо 11 са заявени към Столична община в рамките на следващите 3 дни.