Депутатът от "Възраждане" Петър Петров отрече твърденията, че има вероятност двама-трима народни представители от тяхната група да се отделят и да гласуват заедно с управляващите срещу вота на недоверие. 

"ПГ на Възраждане е консолидирана и тя ще гласува в цялост за оставката на кабинета", потвърди Петров по Нова нюз, като декларира, че при тях няма отцепници.

"Всякакви други твърдения са инсинуации. Единни сме и ще гласуваме против властта, декларирам го публично", добави народният представител от "Възраждане".

"Ако отцепниците минат през детектор на лъжата, би им станало леко неудобно, ако ги попитат дали им е обещано нещо", добави той.

Той потвърди, че се очаква да има протест на "Възраждане" тази седмица, след като лидерът на партията Костадин Костадинов прикани хората да изразят подкрепа за вота на недоверие и да се съберат пред НС във вторник от 17.00 часа. "Ще е така, докато не падне тази власт", обеща още протести народният представител.

"Искаме оставката на правителството заради провалите във финансовата политика, здравеопазването, образованието, сигурността. Нямаше как по правилник да внесем вот на недоверие заради броя депутати, но ще подкрепим този на ГЕРБ", каза Петров.

"Твърде е вероятно да издигнем кандидатура за председател на НС. Ако ПГ реши това да съм аз, съм готов да приема тази отговорност", допусна депутатът.

Петров изрази несъгласие с тезата, че избори сега щели да бъдат вредни.

"Това, което е хубаво на демокрацията, са изборите", коментира Петров.

По повод констатациите, че има нова коалиция в парламента, която идва от управляващите партии, депутатът от "Възраждане" припомни закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. "Тогава нямаше упреци, от ПП бяха много щастливи", каза Петров, като припомни, че техните депутати са подкрепили "Продължаваме промяната" тогава с гласуването си в пленарната зала.

По повод изказването на лидера на партията Костадин Костадинов от трибуната, когато той нарече поддръжниците на митинга в подкрепа на управляващите "фашистка измет", Петров поясни, че той е имал предвид "тези, които демонстрираха агресия към "Възраждане". По думите му на протеста е имало "хора с фашистки символи, татуирани по телата", които са били и тези, опитали се да преследват депутатите на Костадинов по улиците около парламента.

"Здрави момчета с черни тениски скачаха срещу нас и срещу полицаите", свидетелства депутатът, като благодари на полицията и на симпатизанти на "Възраждане", че са се намесили, за да предотвратят сблъсъци. 

Според него протестът не е изразявал позицията на цялото общество. "Нашият протест изразява настроенията на голяма част от гражданите. Неприемлива е агресията срещу политици. Избирателите трябва да решат на избори състава на парламента. Управляващите опитват да разединят народа", коментира Петров.

 

Според него Костадин Костаднов е използвал словосъчетаниието "фашистка измет" в декларацията си миналия петък и заради репликата на Ицо Хазарта, който след предишния протест на "Възраждане" през зимата, ги е нарекъл "шепа нещастни фашисти", а от думите му не произтекли реакции на възмущение.