Това се случи по време на почивката на пленарното заседание малко след 11 часа и депутатите бяха стъписани от големите пеперуди.

Веднага след като отвори кутиите и те полетяха из кулоарите, мъжът се отправи бързо към изхода, където обаче бе задържан от служители на НСО, предаде Дарик радио.

Вижте снимки >>

Появи се информация, че маскираният е влязъл чрез акредитация от Петър Курумбашев от БСП. Пред журналистите обаче той заяви, че не знае нищо и добави, че вероятно става въпрос за реклама на предаване, подобно на акциите, които преди години правеха от "Ку-Ку", предаде Offnews.

Като знам какви хора се разхождат из парламента, тия животинки са ни последният проблем, коментира по-късно депутатът от БСП Антон Кутев, цитиран от "Фокус".

"Чувствам се несвойствено тук, всякакви неща се случват. Идея нямам откъде се взеха те. Не знам какви животни можем да очакваме оттук нататък. И като се има предвид населението на парламента, хората, които се разхождат тук, имаме доста по-екзотични неща от пеперудите", добави Кутев и подчерта, че пеперудите са били красиви.

Снежана Дукова от ГЕРБ пък се възмути, че Народното събрание не е терариум.

Сродните души се събират в парламента, добави колегата й Красимир Велчев и припомни идеята си депутатите да минават на психотест. По думите му това вече не е парламент, а зоопарк.

Режимът на допуск трябва да се провери, защото някой може да внесе не пеперуди, а нещо друго, от което да има много сериозни последици, заяви зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов.

Предполагам, че ще има назначена проверка и не мисля, че ще бъде проблем да се открие причинителят или този, който е помогнал тези пеперуди да се озоват в Народното събрание”, добави депутатът от ДПС.

След акцията на квесторите в парламента бяха връчени торби, за да изловят пеперудите.

Нито са скъпи, нито са застрашени видове, отглеждат се като атракция за сватби и кръщенета, обясни доц. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей, който беше извикан да се погрижи за пеперудите, цитира го БТА.

Той уточни, че са донесени от чужбина като какавиди и тук са се излюпили. За да живеят, им трябва температура между 35 и 39 градуса, затова у нас няма ферми.

Експертът уточни, че пеперудите живеят няколко седмици и ако му ги дадат, след това в музея ще ги препарират.