Документът бе гласуван със 136 гласа "за", 56 "против" и без "въздържал се".
Подкрепиха го ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против бяха БСП, Патриотичният фронт и "Атака".

До решението на НС се стигна след проведения заедно с местните избори през 2015 година референдум за електронното гласуване. Макар 69.5% или 1 883 411 от гласувалите да казаха "да", избирателната активност беше само 39%, а по закон тя не е достатъчна, за да задължи парламента да изпълни волята им. Затова въпросът влезе за гласуване в НС -  първо беше одобрен от правната комисия, която излезе с проекторешение, а днес и в пленарна зала.  

"Не може ние, народните представители, да бъдем против тези над 1 млн. българи, които подкрепиха електронното гласуване", заяви по време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му решението дава пълна гаранция, че въвеждането на електронното гласуване ще стане, когато има законова гаранция за прозрачен изборен процес.

Това може да бъде след 5-10 години, но когато има пълна гаранция за техническата обезпеченост“, добави той.

Цветанов уточни, че електронното гласуване в целия свят е въведено в 6 държави, като в част от тях е експериментално

От Реформаторския блок също се обявиха "за". Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че разбира всички страхове, но нищо не може да бъде по-важно от факта, че една трета от българите живеят извън страната и броят им се увеличава.

"Ако проблемът е технологията, технологията не е проблемът", заяви Антони Тренчев от ДБГ, според когото оптимистичен срок за въвеждането на електронното гласуване е 2-3 години, а реалистичен - до 5 години.

Той подчерта, че ще има време за експериментално гласуване и тестове. И уточни детайли от видовете електронно гласуване - то нямало да става в деня на гласуването с хартиена бюлетина.

"Споменаха се много неща за хакерските атаки. Ако вървим към електронно гласуване, ще направим сигурността по-голяма. Ако се види, че има примерно много трафик от Тайланд, могат да го спрат", добави Тренчев.

АБВ е за електронното гласуване, защото с него ще се ограничат манипулациите в секциите и ще се спестят пари, заяви пък Мариана Тодорова. Тя уточни, че електронното гласуване не е само заради българите в чужбина, а ще мотивира младите да гласуват, ще улесни и хората с увреждания.

Лидерът на БСП Михаил Миков обаче заяви, че апологетите на електронното гласуване трябва да проучат защо в Ирландия и Холандия, които не били по-назад в технологиите, е въведено и после отменено.

"Много държави не поставят въпроса електронното дистанционно гласуване, защото крие рискове за тайната на вота и има рискове за манипулации, с които България се слави в цяла Европа по време на избори", каза още той.

От ДПС също се обявиха "против" въвеждането на електронното гласуване, ако няма гаранции за честността на вота, но все пак гласуваха "за" декларацията.

"През всичките тези години сме подкрепяли да се улесни гласуването на гражданите в чужбина. Предложихме конструктивно да се предвидят всички гаранции, защото не е безразлично как ще се употреби този нов инструмент", заяви съпредседателят на ПГ Четин Казак.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък призова депутатите да гласуват с разума си, защото има огромни рискове за злоупотреби и манипулиране на изборите. Той дори описа няколко сцени:

"Първа сцена: Циганска махала, дебел тартор с ланци, строил със сопата електората, който си носи личните карти и си гласува по верижка. Втора сцена: Селски магазин в смесен район, интелигентен представител на една партия, отворил тетрадката с вересиите. Трета сцена: В чужбина.... Пета сцена: Някой ТЕЦ на един известен олигарх. Ако не отидеш, няма да получиш премия и ваучер за храна".

Независимият Велизар Енчев добави, че по този начин ще се поднесе на сребърен поднос победата на една партия - ГЕРБ.