На ЕС му е необходима нова опция за Западните Балкани, а предстоящата Среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Словения е възможност да се откажем от фикцията за разширяване и да намерим нови начини за приближаване към региона, пише швейцарският вестник "Нойе Цюрихер цайтунг", цитиран от агенция МИА.

"Отношенията между ЕС и шестте страни от Западните Балкани станаха дълбоко неискрени и главната вина за това е на ЕС, чиито членки и Комисията упорито продължават с празната реторика за европейската перспектива и общите ценности, макар на всички страни да им е ясно от години, че няма да има разширяване на ЕС на Балканите", оценява вестникът.

"ЕС може да бъде фактор на сила само ако има истински стимули и санкции, което може да влияе на отношението на страните партньори", пише изданието.

"Все пак всички признаци са, че третата среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани, организирана от Словения като председателстваща ЕС, ще бъде в духа на "да продължим нататък"", пише вестникът.

"Нойе Цюрихер цайтунг" напомня, че ЕС вече обяви инвестиционен план от 9 милиарда евро за укрепване на икономиката и транспортната инфраструктура на региона, както и привличане на чуждестранни инвестиции.

Необходимостта от засилване на дискусията за европейската стратегическа автономия и от поемане на ясни ангажименти по отношение на перспективата за присъединяване на Западните Балкани към ЕС отбеляза гръцкият премиер А днес Кириакос Мицотакис, който пристигна в Словения за участие в неформалния Европейски съвет и в утрешната среща ЕС-Западни Балкани, каза, че на работна вечеря тази вечер ще информира партньорите си за споразумението за стратегически съюз и сътрудничество, подписано от Гърция и Италия.

На утрешната среща на върха ЕС-Западни Балкани се очаква гръцкият премиер да повтори подкрепата на Гърция за европейската перспектива на Западните Балкани и убеждението си, че е необходимо ясно послание на подкрепа за кандидатките за членство страни.