Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложила на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат от листата на левицата още през декември миналата година, обясни самият Христов в предаването "Тази сутрин" по bTV. Доскорошният началник на кабинета на президента Румен Радев, но беше освободен, за да участва в евроизборите. Той е на четвърто място в листата на БСП.

"Държавният глава не е феодал, за България е голям шанс да има толкова почтен човек за президент", каза Христов в отговор на въпроса дали Румен Радев го е пуснал да става евродепутат.

При победа на БСП се създава нова ситуация и условия за излизане на безизходицата. При победа на ГЕРБ ще наблюдаваме как властта се бетонира, тъй като тя разполага с целия необходим ресурс за целта - тя владее цялата администрация, местната власт, националната изпълнителна власт, има някакво макар и разклатено мнозинство в парламента, владее службите, владее до голяма степен и медиите, владее правораздаването и влияе на прокуратурата, допълни той. При това положение есента на местните избори може вече и да не избираме, коментира още Иво Христов.

По думите му БСП е демократична партия, защото дава място на хора от гражданската квота, а според Христов "Борисов премита хамбара на десницата и сключва договори с партии фантоми".

"Напоследък бивши служители на службите, на силови групировки, шефове на охранителни фирми определят кой е европеец и кой не е", коментира още Иво Христов.

Изказването на Борисов за това, че в листата на БСП вижда подредени шпиони и агенти от ДС, той определи като опит да възпламени седесарски рефлекси от миналото.

"Не подкрепям Истанбулската конвенция, защото е зле написан документ със зле написани термини. Създава условия за бизнес на неправителствени организации да завеждат дела срещу държавата и ще има загуба на пари", обясни Иво Христов. По думите му президентът Радев не е споменавал че ще прави партия, но е заявил, че ще подкрепи промяна на статуквото. "Има такова очакване и такива настроения, но няма подготовка за организиране на такава партия", посочи още той.

В цял свят има хора, които пишат речите на президента, обясни още Иво Христов и добави: "не съм само аз, има много съветници, последната редакция е на президента". Христов уточни, че е предупредил Румен Радев за намеренията си и остава председател на Стратегическия съвет.