Със свой указ държавният глава Румен Радев освободи днес Иво Христов от длъжността началник на кабинета на президента по негова молба. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Иво Христов остава председател на Стратегическия съвет към президента. В същото време той е кандидат за евродепутат, като заема четвъртото място е листата на БСП.

"Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат, България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в Европейския парламент", това заяви президентът Румен Радев във вторник пред журналисти във Велико Търново по повод изненадващото включване на началника на кабинета му в листата на БСП за изборите през май.

"Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична Европа", посочи държавният глава.

По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор.

На въпрос дали излизането на Иво Христов от президентството не се дължи на оценка за работата му, държавният глава беше категоричен, че не е снемал доверието си от него.