"Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат, България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в Европейския парламент", това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново по повод изненадващото включване на началника на кабинета му в листата на БСП за изборите през май.

"Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична Европа", посочи държавният глава.

По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор.

На въпрос дали излизането на Иво Христов от президентството не се дължи на оценка за работата му, държавният глава беше категоричен, че не е снемал доверието си от него.

Радев подчерта, че Христов е обсъдил с него участието си в евроизборите.

Миналата година екипа на президента напусна и Елена Йончева, която за кратко беше секретар за връзка с медиите. Тя стана депутат от БСП, а сега е водач на червената листа за евровота.

Днес държавният глава коментира и събитията в Габрово. Според него гневът на хората е разбираем.

"В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол. Основният проблем е в беззаконието. Това е всеобщ проблем за държавата", каза той, цитиран от БТА.

Според Радев за решаването на проблема са нужни два паралелни подхода.

"Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност", каза президентът.

По думите му социалните причини се коренят в ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувството за отговорност пред обществото.

"Ето там трябва да работим", каза още той.

Във Велико Търново президентът участва в тържественото заседание на Конституционния съд по повод на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция.  

Снимка: БТА