България е в авторитарен режим и ако не успеем да съхраним демокрацията, скоро няма да можем да избираме своите управници. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за Българи" и бивш началник на кабинета на държавния глава Иво Христов пред БНР.

"Факт е, че тези, които не са съгласни с констатацията, че статуквото е корупционно, са Делян Добрев, Цветан Цветанов, Бойко Борисов, който щял да хване чук и да троши тераси, Обединените патриоти и т.н. Нормално е да не са съгласни, но масовото усещане не е това", заяви Христов.

"Изборът да се кандидатирам е мой, тъй като считам, че това е първа стъпка към предсрочни избори - кой ще се яви на тях и кой ще го спечели, е въпрос на друга кампания", каза още той.

Христов коментира, че България е в авторитарен режим. "Днес повечето хора избягват да го нарекат така, както се нарича - а това е автокрация. Режим, в който дори бюджетът се упражнява еднолично от премиера на републиката", заяви кандидатът за евродепутат.

Христов коментира и изказването на Бойко Борисов, че БСП разчита на къса памет и ниско образовани хора и затова трябва да се инвестира в образование. "Това от висотата на своя образователен и актуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик трябва да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Сега изведнъж премиерът обявява стотици хиляди българи за ниско образовани и късопаметни. Мисля, че той самият разчита на късата памет, защото когато променяш мнението си по няколко пъти на ден, тук трябва наистина да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран", добави той.

Христов посочи, че БСП е постигнала много в последно време и заяви, че партията крачи към правилната посока в момента. "С времето се убедих, че ключовият проблем в България е съхраняването на българската демокрация. Ако ние изгубим правото да избираме своите управници, което завоювахме преди 30-тина години, то всякакви други патоси губят смисъл, тъй като не можем да санкционираме управниците и да изискваме от тях отговорност. А скоро ще загубим това право. Когато медиите на 80% зависят от държавно финансиране, можем ли да разчитаме на достоверна информация? Не. Когато управляващите владеят не само изпълнителната власт, но са подчинили и службите, правораздаването - демокрацията става бутафорна. И ако не я съхраним, скоро няма да можем да избираме своите управници. В регионите на много места това вече е постигнато", заяви още Христов.