Опозицията реагира остро на успокоението, което внесоха по време на изслушването в парламента вътрешният министър Калин Стоянов и директорката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Стоянов обяви, че мигрантският натиск е намалял тройно спрямо миналата година, а Тошева - че местата в центровете са напълнени около 43%. Тя съобщи още, че ще местят лицата с временна закрила от центъра в "Овча купел" в други центрове в страната, защото сградата била амортизирана.

От ПП-ДБ обвиниха ИТН, "Възраждане" и БСП, че плашат хората с кремълска пропаганда и са "микрофони на Митрофанова". Опозицията пък съзря разнобой в групите от мнозинството по темата с мигрантите.

ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ за "Овча купел" - не знаят ли, че са "руски микрофони", попитаха от БСП и визираха снощния протест в "Овча купел".

"Отишъл в "Овча купел" представителят на ГЕРБ Антон Хекимян да протестира. Решението за този център е взето от ГЕРБ, реализирано от ГЕРБ. Значи - ГЕРБ протестира против ГЕРБ. Те, като са взимали решение за този център там - не са ли мислили за видеонаблюдение, за това как ще функционира, за гражданите, живеещи наоколо?", попита соцдепутатът Иван Ченчев. Корнелия Нинова пък напомни кога е започнало всичко - с призива на Ангела Меркел, че Европа има нужда от работници и е в демографска криза. Соцлидерката обаче обяви, че под 15% са тези мигранти, които наистина са започнали работа, останалите са на социална издръжка от ЕС. Тя настоя тук да остават само нуждаещите се от закрила, а криминално проявените да се връщат обратно в страната по произход.

Гроздан Караджов от своя страна изрази възмущение от изказването на премиера в оставка Николай Денков, който се скарал, че опозицията плаши хората и ги кара да се страхуват от "една фалшива новина".

"От няколко дни управляващите ни обяснявате, че няма мигрантски проблем. Как всеки, който им обърне внимание, той обслужва Кремъл. Ако някого нападнат с цел грабеж, това трябва да ни радва, може би, да ни успокоява? Това е най-малкото цинично", коментира той обяснението за това, че сбиванията в центъра на столицата са били битови инциденти.

"Ако е всичко е наред, защо част от управляващите внасят радикални мерки?", попита Гроздан Караджов от ИТН по повод проекторешението, внесено от Бойко Борисов и Делян Пеевски за увеличаването с 1264 щатните бройки на граничните полицаи по границата и за охрана на бежанските центрове. "И защо се говори заплаха за националната сигурност? Защо се иска засилена охрана на бежанските центрове? Защо си противоречите, уважаеми колеги? Защо днес има съвещание при МВР- министъра с тема сигурност и миграция", попита Караджов, като в същото време цитира думите на министър Калин Стоянов в пленарната зала, че мигрантски натиск няма.

"Само когато са катастрофирали, ние научаваме, че има мигранти в страната, но иначе си вършим работата", обобщи Караджов и обвини, че властта крие проблема.

По думите му по въпроса с мигрантите има разкол в "сглобката". "Гражданите не са виновни, че години наред властта не се е справяла, и имат пълното право да не вярват, че всичко е цветя и рози, защото точно те живеят до центровете, а не вие", добави той. Караджов изрази недоумение, че Искрен Митев от ПП-ДБ обвини опозицията в "кремълска пропаганда". По думите му хората, които протестират, настояват единствено за засилен полицейски контрол край центровете, спазване на пропускателния режим и вечерен час, с една дума - правилата в държавата.

"Къде виждате ръката на Кремъл?! Всеки некадърник, който не може да се справя с работата си, винаги си търси вината извън себе си, а управляващите се оправдават с международното положение. "Ние сме отличници, но на нас Кремъл ни пречи. Превърнали сме се в разграден двор за прекарване на мигранти", установи депутатът от ИТН.

Председателят на групата Тошко Йорданов пък обобщи: "Фалшива новина е, че има спокойствие" и отхвърли упрека на управляващите, че опозицията е тази, която насажда страхове. "Натъпкани сме с нелегални престъпници, които после ги правят легални с документи, за да освободят места в центровете", заяви още Тошко Йорданов, като цитира думите на Мариана Тошева, че капацитетът е запълнен под 50 на сто, а допреди няколко месеца беше над 70% пълен. Йорданов се зачуди къде са отишли всички тези хора.

По-рано директорката на Държавната агенция за бежанците призна, че никой не е потърсил становището й преди да подпишем документа с Австрия за Шенген. Отново тя посочи, че от началото на годината има подадени около 650 искания по Дъблинското споразумение за връщане на мигранти. "За една година ще станат над 6000 - колкото каза министърът на Австрия", пресметна лидерът на ПГ на ИТН. И се обърна към Настимир Ананиев: "Вдигни си това тежкото и отиди да заявиш на министъра на Австрия, че е излъгал".