Темата за мигрантите разпали политическите страсти в парламента. По искане на опозицията депутатите изслушват вътрешния министър Калин Стоянов и директорката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

От ПП-ДБ обвиниха, че опозицията плаши населението с "кремълска пропаганда" и цели дестабилизация на страната и управлението, установиха Настимир Ананиев и Искрен Митев.

"Темата мигранти, бежанци е любима на Кремъл, съвсем естествено е "микрофоните на Митрофанова" да го внушават. Криза с мигранти и престъпници няма. Чужденци по улиците на София - това е лъжа. Само един инцидент е имало за три месеца", обвини от трибуната Искрен Митев от ПП-ДБ. Той обвини в злоупотреба с патриотизъм различни политически формации и настоя да узнае от вътрешния министър дали МВР извършва дейност за разпространяването на кремълска пропаганда в социалните мрежи.

"И аз ще се присъединя към изводите, че няма проблем с мигрантската криза в България", заяви Калин Стоянов и повтори фактите, вече обявени от МВР, за инцидентите в центъра на София. Обясни, че за двата случая на "Витошка" има образувани досъдебни производства - едното е за лека телесна повреда с хулигански подбуди, визира той инцидента между група българи с един техен приятел от арабски произход и друга група от чужденци. "Наблюдава се събиране на непълнолетни и малолетни, които се придвижват на групички, както българи, така и чужди граждани, наблюдаваме през последните месеци. Шестима в първия случай, във втория случай 4 са задържаните непълнолетни с множество криминални регистрации. Вече са с повдигнати обвинения.

Снимка: БТА

Тройно е намалял мигрантският натиск, обобщи пред депутатите вътрешният министър.

"От началото на тази година до момента 5200 опита за незаконно преминаване на границата са предотвратени", съобщи той. За същия период на миналата година те са били 15 600. "Разликата е три пъти", подчерта Калин Стоянов. Задържанията във вътрешността на страната са 260, а за миналата година са били 1260, добави МВР-министърът.

Корнелия Нинова нарече наглост факта, че ГЕРБ оглавил протеста в "Овча купел", след като по тяхно време възникнал проблемът с мигрантите и подписаното споразумение с Австрия за Шенген. Соцлидерката обвини министъра в лъжа, като намери несъответствие в изнесените данни от трибуната и тези, изпратени от МВР в доклад до депутатите.

"От този момент до края на изслушването да не вярвате на нито една негова дума", призова лидерката на БСП залата. В този момент от място й подвикваше възмутен Настимир Ананиев, като репликата му не се чу. Тази на Нинова от микрофоните на трибуната обаче се чу от всички. "Я не ми дръж сметка!", скара се лидерката на БСП на депутата от ПП-ДБ.

Снимка: БТА

И цитира справка на МВР до депутатите. "Само през януари са задържина 396 граждани на трети страни, от които 211 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Същият министър каза преди малко 260 лица", разкритикува тя Стоянов.

Стоянов й отвърна, че не прави разлика между данните за задържани на вход, на изход и във вътрешността на страната.

"Не правите разлика между задържане на вход, на изход и във вътрешността на страната, не ви е ясно. Състоянието по българо-турската граница никога не е било толкова спокойно, както в момента. И с миграцията", контрира министърът на вътрешните работи. И посочи, че обстановката се е успокоила, след като има засилване на първа линия по границата с 30% повече служители.

От ИТН пък не повярваха на изнесените данни от директорката на ДАБ Мариана Тошева. Тошко Йорданов изрази учудване как така в момента центровете на агенцията са запълнени само на 43%, докато само преди няколко месеца Тошева съобщаваше, че са заети местата в тях над 70%. Къде отиват тези хора, попита той.

Бургаската морга е препълнена на 100% с трупове на бежанци, констатира Тошко Йорданов. Опитват се неофициално да ги погребват по общини в крайни райони на страната, добави лидерът на ПГ на ИТН. "Това спокойствие ли е, според вас?", обърна се лидерът на ИТН към Мариана Тошева.

Вътрешният министър призна, че граничните полицаи се натъкват редовно на трупове на мигранти по границата.

"За съжаление, и назад в годините, винаги има трупове на мигранти по границата - зимата поради замръзване, лятото поради употреба на енергийни напитки", призна вътрешният министър. За всеки от тези случаи има образувани досъдебни производства, работи се по тях", добави Калин Стоянов, като уточни, че причината за смъртта е ясна, но го правят за всеки случай.

Снимка: БТА