Към момента имаме заявени 650 трансфера по Дъблинското споразумение, от които са осъществени 160. Държавната агенция за бежанците страда от липса на кадри и финансиране, предпочита охрана от МВР. Местят мигранти от столицата в центрове в страната. Това отчете пред депутатите директорката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя беше извикана на изслушване заедно с вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с няколко инцидента в центъра на София, в които са намесени чужденци.

"Искаме да преместим хората и да затворим "Овча купел" заради амортизацията на сградата", обяви още директорката на ДАБ и посочи, че още тази седмица започва поетапно извеждане на първата група чужденци оттам.

Тошева призна, че битовият инцидент, излязъл извън рамките на центъра в "Овча купел", се дължи и на пренаселването му, и на факта, че охранителите от частната фирма, избрана с обществена поръчка, са около 70-годишни. "Да, това беше причината да потърсим възможността за охрана от МВР, тъй като служителите всяват респект с униформа и са много по-подготвени при възникване на инцидент, отговори Тошева на депутатката Маргарита Махаева от "Възраждане".

"Самите охранителни фирми изпитват затруднения, особено по отношение на центъра на "Овча купел" и Харманли. Констатацията за охраната още от 2022 г. е подадена в писмо до тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, после от ДАБ изпратили още три писма. Последвало охранително обследване, доклади и разчети за всеки един център на ДАБ и "приветстваме възможността да се охраняват от структурите на МВР с невъоръжена охрана", каза Тошева. Понякога има провокации и от живущи извън квартала към хората в центъра, добави Тошева.

Тя съобщи, че още тази седмица ще бъдат преместени 30 мигранти към центъра в Баня, където има свободни места. Разселването на млади мъже от центъра в "Овча купел" ще продължи и през следващата седмица към други центрове на ДАБ.

В "Овча купел" са настанени 400 лица, основно млади мъже и тийнейджъри, преживели ужасите на бягството, болшинството от Сирия, каза Тошева. Повечето от тях са травмирани, добави тя. "Случват се битови инциденти, но не ескалират. Много рядко се стига до викане на полицейски патрул", обобщи тя. "Инцидентите в центровете на агенцията са под 30 на брой за година. За тази година това е първият инцидент от битов характер в центъра, който излиза извън него и смущава живеещите", каза още директорката на Агенцията за бежанците.

"В нашите центрове са настанени лица за закрила, а не мигранти, а също и лица, докато чакат документи за самоличност и следва да са в центрове от отворен тип", обясни на депутатите Тошева.

Преди нея вътрешният министър Калин Стоянов поясни, че на снощния протест на жители на квартала не е имало напрежение.

Тошева обобщи, че основният проблем по ангажиментите за международна закрила е недофинансирането. От бюджет 11,7 млн. лв. малко над 7 млн. са само за заплати на персонала. В същото време, заради липса на финанси през януари 2023 г. се наложило да бъде съкратен персонал от 85 служители от центровете.

Общо 401 са щатните бройки на ДАБ, а само в центъра в Харманли има 36 служители, които отговарят за 1600 настанени. След като грантовото споразумение с фонд "Миграция и и интеграция" е било подновено и в момента се правят конкурси. Тошева успокои, че още при постъпването на лица, очакващи закрила, се прави здравен скрининг. 

Основно се установява някаква форма на краста и обриви от ухапвания от дървеници, но СПИН няма, успокои Тошева. Остри респираторни заболявания, диабет и сърдечно-съдови заболявания откриват още при медицинските прегледи. Диагностицират се и хора с посттравматичен синдром, с които работят психиатри и психолози. По време на COVID-кризата не е бил допуснат нито един случай, заяви още Мариана Тошева