Областният управител на София Вяра Тодева изпрати писмо-заповед до Столичния общински съвет, че връща решението, с което бяха разпределени комисии в местния парламент на 8 февруари. Според нея има съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения. 

"При осъществяване на контрола за законосъобразност на горните решения се установи, че същите са незаконосъобразни поради приемането им в противоречие с разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, касаещи спазване на процедурата и реда за свикване на заседания на СОС, уредени в чл. 65 и чл. 67 от същия, и разпоредите на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА)", пише в мотивите си Тодева.

Областният управител счита заседание № 2, открито в 18:30 часа на 08.02.2024 г., "за проведено при грубо нарушение на процесуалните правила на Правилника", обвинява заместник-председателя Георги Георгиев в неправомерно водене, и обявава, че връща за ново обсъждане Решение № 3 и Решение № 4, приети от Столичен общински съвет - Столична община на 08.02.2024 г., като незаконосъобразни.

"Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство", пише още Тодева. 

Снимка: БТА

Поредният изненадващ обрат около формирането на новия общински съвет и неговите комисии беше коментирана от съветника от ГЕРБ Антон Хекимян:

"Битката на "Промяната" за повече власт и пари отново блокира работата за София. След над 160 дни безвремие в столицата областният управител на София Вяра Тодева, назначен от "Продължаваме промяната", изпълни нареждането на Борис Бонев и Васил Терзиев и отново блокира работата в Столичния общински съвет!

Въпреки направения компромис от страна на всички политически групи към ПП-ДБ-СС с цел отпушване на работата на Столичния общински съвет, амбицията на "спасителите" за повече постове и пари отново хвърля СОС в политическа криза.

ПП-ДБ-СС настояват да овладеят цялата Община и да управляват еднолично столицата - нещо, което избирателите не са им отредили. Без мнозинство, което вече повече от три месеца са неспособни да постигнат.

С гласуването си на 8.02.2024г. показахме, че нямаме никакво доверие на "спасителите" на София и успяхме да постигнем здравословен баланс в управлението на комисиите в Столичния общински съвет.

Председателите на комисии към СОС от ГЕРБ-СДС започнаха работа и без да отлагат насрочиха първите заседания и определиха дневния ред на поверените им комисии.

Днес ПП-ДБ-СС отново дръпнаха ръчната спирачка на столицата, настоявайки изборът на председатели на комисии да бъде върнат за прегласуване чрез несъстоятелните мотиви на назначения от тях областен управител.

Вяра Тодева твърди, че не са спазени установените процедури в правилника за работа на Столичния общински съвет по време на проведеното извънредно заседание на 8 февруари.

Припомняме на г-жа Тодева, че именно групата на нейното политическо семейство гласува в подкрепа на провеждането на същото заседание, което тя днес обявява за нелегитимно.

Подчертаваме, че именно групата на ПП-ДБ-СС гласува за удължаване на времето на работа на СОС до приемане на съставите на комисиите.

Групата на ГЕРБ-СДС категорично се противопоставя на използването на държавните институции за лични цели по приятелска или властова линия. Настояваме за публично обяснение от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев кой и с каква цел принуди назначения от "Промяната" областен управител на София Вяра Тодева да оспори валидността на заседанието на СОС, свикано и удължено от самите тях.

ГЕРБ ще продължи да защитава интересите на жителите на София, докато "спасителите" продължават да блокират работата на СОС заради личната си лакомия за повече власт и пари! Ние няма да позволим София да бъде заложник на болезнените амбиции на една група хора, които смятат столицата за частна фирма, чието управление им се полага. София не е на Васил Терзиев или на Борис Бонев, а на всички нейни жители!", написа Хекимян във Фейсбук.

Малко по-късно през деня ГЕРБ ще дадат и пресконференция по темата.

Снимка: БТА

ПП-ДБ и Спаси София: Никой не е над закона - решението на областния управител е правилно

"Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от 8 февруари като незаконосъобразно е правилно" - така коментираха действията на Областния управител от групата на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София в Столичен общински съвет. Оттам добавят:

"Сигурен съм, че сега ще започнат спекулации, че по наша вина ще бъде забавена работата на Съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание." - каза Борис Бонев, председател на групата на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София в Столичен общински съвет.

"Разбира се, че Областният управител ще изпълни своите задължения и ще върне решението. Никой не е над закона. Новото опозиционно мнозинство показа как работи - без принципи и без морал. Наш основен приоритет е работата за София по същество да започне, затова ще настояваме действията на Съвета да бъдат прозрачни и законни", заключи Димитър Шалъфов.

Снимка: БТА

 Председателят на СОС Цветомир Петров също коментира горещата столична тема:

 "Съзнавам, че сега ще бъда атакуван от страна на т.нар. опозиция, че само няколко дни след избирането ми за председател на градския парламент, спирам неговата работа. Но аз именно от позицията, която заемам, няма да позволя правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани. Поради това, ще проведа срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдим председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения. Очаквам всички колеги да подходят отговорно и да не се блокира повече работата за нашия град. Предстои и внесеният от кмета Терзиев бюджет да бъде разгледан в комисиите, които първо трябва да бъдат прозрачно съставени и с оглед на политическата представителност в съвета", заяви Петров.

Снимка: Булфото

 Общинарите от БСП поискаха оставката на Тодева "за саботаж на СОС"

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" искат оставката на областния управител на София - град Вяра Тодева за саботаж на работата на Столичния общински съвет.

В своя позиция те посочват, че по закон решенията, взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС са необжалваеми.

"За нас действията на областния управител Вяра Тодева не са неочаквани. При нея нарушаването на законите вече е хроничен проблем, се казва в позицията на общинските съветници от МК "БСП за България". - След като си позволи да допусне абсолютно незаконно нарязване на Паметника на Съветската армия, какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на Столичния общински съвет като изпълни политическо поръчение. За нас нейните действия са саботаж срещу града и гражданите на София".

Очевидно за най-голямата политическа група в Столичния общински съвет постовете са самоцел, категорични са съветниците от групата на социалистите. "За ПП-ДБ-СС нямат значение проблемите в града и решаването им, важни са им постовете в комисиите, които в следващите дни ще опитат да договорят с ГЕРБ. Те не само, че нямат намерение да отпушат работата на СОС, но дори и съвсем съзнателно и умишлено я възпрепятстват, пишат още общинските съветници от МК "БСП за България". - Поредното забавяне на работата на СОС от страна на най-голямата политическа група цели тя да получи това, което иска. С 23-има съветници да вземат цялата власт в СОС. А това, че с обжалването на двете решения и действията на областния управител Вяра Тодева бюджетът на Столична община няма как да влезе за разглеждане в срок, за тях очевидно няма никакво значение. Нека на всички да е ясно, че забавянето на бюджета ще бъде единствено и само по вина на общинските съветници от ПП-ДБ-СС и тяхната алчност за властови позиции. Така се възпрепятства и исканата от нас проверка на финансово икономическото състояние на общината след управлението на ГЕРБ. Ние ще настояване като първа задача пред новоизбраните комисии да бъде поискана проверка и одит на дейността на общинските дружества. Явно и това не е важно за ПП-ДБ-СС. Или може би кметът Терзиев се страхува, че един работещ общински съвет ще бъде реален коректив и ще има контрол върху безпомощните му управленски действия към момента", твърдят продставителите на левицата в СОС.

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" за втори път искат оставката на Вяра Тодева. Първият път беше за незаконното нарязване на фигурите на Паметника на Съветската армия.