Истинската власт е в кмета, не в Столичния общински съвет (СОС). Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова.

"По време на цялата си кампания от ПП-ДБ-СС заявяваха на софиянци, че ще работят с плаващи мнозинства. Ето - вече сме в такава ситуация", посочи тя.

ПП-ДБ-СС имат председател на СОС, но това не прекратява политическата криза, каза още тя и допълни, че "тя ще се реши тогава, когато има управленско мнозинство".

Фандъкова припомни, че сглобката на национално ниво се е случила с компромиси - в изпълнителната власт са хора на ПП-ДБ, но парламента и комисиите се управляват от опозицията, за да има взаимен контрол.

Тя обясни също така, че трудно е свикнала с отпадането на отговорността като кмет на София, но грижата за града ще остане у нея винаги. "Познавам добре проблемите, решенията, но това не винаги е необходимо. Понякога е необходим опит и диалог - нещо, което в момента в Столичния общински съвет не се случва", коментира тя.

По думите ѝ истинската власт е в кмета, неговият екип и районните кметове, а СОС трябва да приеме и одобри политиките. Според нея работа на кмета и на най-голямата политическа група е да си осигури мнозинство.

Фандъкова посочи също така, че с ГЕРБ не са се водили преговори за съставянето на мнозинство в СОС. Според нея много силно се надценява ролята на председателите на общински комисии. Докладите, които се гледат там се разпределят от председателя на СОС, посочи още тя и допълни, че "ако председателят не разпредели един доклад, няма как да се гледат в самите комисии".

"Очаквах ротацията да се случи спокойно, защото там има договорености. Мария Габриел да поеме поста на премиер и министър на външните работи, а акад. Николай Денков да се върне на пост, който е заемал и преди - министър на образованието. За мен беше странен този отказ. Позицията на ГЕРБ е много ясна. При преговорите беше договорено, че единственият министър, който ще има, е на този на външните работи. Логично е този пост да остане за ГЕРБ след ротацията", коментира още Фандъкова.

В момента нейните ангажименти са свързани със Сдружение "Граждани за европейско развитие на България". "Аз съм негов член от години. Целите му са да обучава млади хора. Организирам обучението на младите кадри", каза още тя.