Злополучното гей парти с участието на евродепутати и дипломати, прекъснато от брюкселската полиция, сякаш отвори кутията на политическата Пандора. Дни след избухването на скандала, в интернет се появи шокиращо видео с консервативния литовски депутат Петрас Гражулис.

По време на видеоразговор на парламентарна комисия по култура в кадър зад Гражулис се появява гол млад мъж - малко след 13-тата минута от видеото: 

Секунди след като голият млад мъж влиза в кадър, парламентаристът изключва камерата.

Заседанието се излъчва на живо в YouTube и досега е гледано почти 300 хиляди пъти.

След избухването на скандала, Гражулис първо се опитал да обясни, че в кадър е попаднал сина му, после - че това бил журналист, който го преследвал, а накрая - че видеото е манупулирано. Според негов колега обаче разсъблеченият мъж на екрана е парламентарен съветник на литовския управленец.

Подобно на подалия вече оставка унгарски евродепутат Йозеф Сайер, и Петрас Гражулис е известен с хомофобската си реторика и с протестите си срещу организирането на гай парада във Вилнюс.

Той нашумя и с други шокиращи позиции и последвали развръзки. Като един от най-яростните противници на абортите в Литва, през 2019 година Гражулис попада в скандал, след като кара приятелката си да махне детето, което чакат. След случилото се се заканва, че повече няма да има никакви отношения с жени, тъй като му носели само неприятности. "Явно е удържал на думата си" - коментират сега в Литва видеото от заседанието на комисията по култура.