От разследването на телефонните връзки на нападателя е било установено, че той е имал съучастници.

Терористичният акт в Ница е бил предварително обмислен и подготвен, както личи от разследването. Мъж и жена с албанско гражданство, които бяха арестувани сутринта, са осигурили оръжието, с което нападателят е стрелял по време на атаката, съобщи БНР.

Според вестник "Нис матен" и телевизия БФМ полицията се е натъкнала на есемеси, в които нападателят споменава за набавен материал и иска допълнителни оръжия.

Разкрито е също, че в навечерието на атентата той е продал автомобила си и е опразнил банковата си сметка.

Охранителните камери са засекли предварителния му оглед на мястото на атаката със специално наетия камион.

Досега полицията е разпитала стотина свидетели, някои от които са забелязали религиозния му уклон напоследък. Според един от задържаните Мохамед Булел се е радикализирал за много кратко време.

Британският "Дейли мейл" пък публикува интервю с брат му, който казва, че Булел е изпратил 100 000 евро на членове на семейството си в Тунис преди атаката.

В друго интервю за Ройтерс брат му Джабур цитира самия атентатор, който казал в деня преди атаката, че е в Ница с европейски приятели да празнува националния празник на Франция.

Той му изпратил снимка, на която изглеждал "много щастлив и доволен и много се смееше." Братът обаче отказал да покаже снимката.

Шофьорът-убиец, връхлетял с камиона си върху тълпата в Ница, е "войн на Ислямска държава", обявиха 30 часа след атаката два пропагандни органа на терористичната организация - радио "Ал Байан" и агенция "Амак".

Те твърдят, че нападението с камион е "нов начин на действие" в отговор на призивите на ИДИЛ за нападения срещу страните от воюващата срещу джихадистите международна коалиция.

Днес бившата  съпруга на атентатора беше освободена от ареста без обвинения.

В неделния ден в цялата страна французите отдават почит на жертвите - на митинги, църковни служби и фестивали.

Министерството на здравеопазването актуализира броя на ранените, потърсили медицинска помощ, които вече са 303 - много повече от първоначално обявената цифра - 200. 121 от тях все още са в болница, като 26 са в критично състояние с опасност за живота - сред тях и 5 деца.

16 от загиналите още не са идентифицирани, съобщи болничен говорител.

Най-после е идентифицирано 7-годишно момче, което е в кома в болницата и чиято снимка бе разпространена в социалните медии, тъй като никой не го е потърсил след терористичната атака. Оказа че, че детето е румънче, а неговите родители все още се смятат за изчезнали. Момчето е било идентифицирано от баба си, която вчера пристигнала от Германия, за да го разпознае, след като роднина в Ница съобщил за изчезналото семейство. Според лекарите детето е на изкуствено дишане и все още има надежда да се събуди.

САЩ: Не знаехме за радикалните възгледи на Булел

В изказване по телевизия Си Ен Ен  държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че американското разузнаване не е било осведомено предварително за опасността, която представлява Мохамед Булел.

"Ние не знаехме, че той има радикални възгледи. Сега чакаме резултатите от разследването и оказваме всяческа помощ на следователите", посочи той.

Кери отбеляза колко трудно е да се набележат хората, за които може да се очаква да се радикализират.

"Това е по-сложно, отколкото да търсиш игла в купа сено", каза той. Задачата в конкретния случай се усложнява от това, че Булел досега не е попадал в полезрението на американските спецслужби.

"Аз не зная принадлежал ли е този човек към "Ислямска държава", добави държавният секретар, но изрази увереност, че въпреки атентата във Франция има всички признаци, че терористичната групировка губи позиции и влияние.