"Ако подкрепеният от БСП кандидат за кмет на София - Мая Манолова, не стигне до балотаж, аз ще гласувам за промяната". Това каза в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия лидерът на социалистите Корнелия Нинова, като поясни, че би дала вота си дори за десен кандидат. "Това обаче няма да се наложи, така че сме спокойни", каза още Нинова.

На въпрос колко пари ще похарчи партията за кампанията преди местния вот тя заяви, че пред Сметната палата са заявили 255 000 лева. И подчерта, че БСП не е плащала за билбордовете с лика на Манолова.

Лидерът на БСП бе категорична, че няма проблем с това, че Манолова не заявява категорично за коя листа ще гласува. Тя е подкрепяна и от други партии, каза Нинова.

Нинова каза още, че никога не е мислила за излизане от политиката. "Съжалявала съм в някои моменти, но не съм мислила за излизане", поясни лидерът на социалистите.

За един месец пропътувах около 10 000 километра. Срещах се с хора от най-малките населени места до най-големите общини. Навсякъде виждам няколко теми, които се превръщат в национален въпрос и трябва да се решат много спешно", каза председателят на НС на БСП. Тя коментира, че първият проблем е екологията, защото масово в общините се пие замърсена вода. Нинова даде за пример Симеоновград, където манганът във водата е няколко пъти над нормата. Тя добави, че в Хасково водата е в ужасно състояние."Въздухът в много градове е замърсен, почти няма община, в която депата за битови отпадъци да не са препълнени и да е решен въпросът с депонирането им", каза още лидерът на левицата.

Тя коментира още, че вторият тежък проблем за страната е демографията. "За да се подобри демографската картина, кметовете от БСП ще осигурят: безплатни детски градини и ясли, общински жилища на млади семейства, общински стипендии на млади хора да учат, с ангажимент да се върнат и да работят там", обясни Нинова.

Председателят на БСП обяви, че третият проблем е здравеопазването. Тя даде пример с това, че в областите Смолян и Разград няма денонощна аптека, а общинските болници също са в плачевно състояние. Корнелия Нинова каза още, че държавните и общински болници не трябва да са търговски дружества, защото докато те работят на база оборот, нищо няма да се случи. "Другият тежък въпрос е състоянието на икономиката и доходите.

В цели области няма производство. Затова нашите кандидати имат конкретни решения за привличане на бизнеса като намаляване на такса смет, общинските терени да се вкарват в съвместно производство с някоя фирма, откриване на общински пазари и борси, за да могат местните производители да предлагат стоките си", обясни още Корнелия Нинова. Тя припомни, че само преди месец и половина Румъния е създала специално държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция от техните земеделски производители. "За да решим тези и други проблеми, има сектори, в които държавата трябва да има съществена роля - здравеопазване, образование, сигурност, нужна е и помощ за икономиката", заяви лидерът на социалистите.

Като пример за добро кметско управление от представител на БСП Нинова даде градоначалникът на Гоце Делчев. "Общината е изключително добре подредена", подчерта лидерът на социалистите.

"Нашите кандидати, за разлика от останалите, се издигат от структурите. Това е демокрация в действие. Има и изключения като Варна, например, но крайното решение пак е взето от колективен орган - от Националния съвет", коментира още Нинова. Освен това тя посочи като примери общините Тунджа, Правец и др.

Тя бе категорична, че няма да подава оставка, какъвто и да е резултатът за левицата на предстоящите местни избори.

"Няма да позволя да разбиват партията по този начин. Още повече, през май догодина ни предстои избор на нов председател", добави Нинова. Тя каза още, че партията й в бъдеще може да търси подкрепа от различни партии вляво, от хора, които споделят техните политики и програми.

Като най-сериозен проблем за страната като цяло Нинова посочи демографската криза. За да се бори тя, кметовете на левицата щели да осигурят безплатни градини и ясли за всички деца, общински жилища на млади семейства, общински стипендии за ученици и студенти и безплатен градски транспорт за възрастните хора. "Направили сме изчисления и това е възможно дори в София", каза Нинова.

Нинова подчерта още, че БСП води "хубава и положителна кампания", докато опонентите им изливали "помия и компромати".

Левицата е мобилизирана максимално - и в София, и в страната, каза Нинова. Има теми, които обединяват. Намират се общи теми, които изискват промяна на стила на управление, продължи тя.

Запитана не е ли БСП слаба опозиция, та да се налага да залага на десни кандидати, Нинова отговори:

"Изненадвате ме. За три години имаме три избори - на президентските БСП победи с подкрепен от нас кандидат. На парламентарните избори БСП единствено си увеличи депутатите - от 38 на 80. На европейските избори увеличихме представянето си - и като гласове и като мандати. Има тенденция!".

Аз знам, че лидерът винаги събира цялото внимание, но нашите кандидати се издигат от структурите - за разлика от други, където се посочват от лидера. БСП е различна партия. Да, по-тромава, по-различна е ситуацията, каза още Корнелия Нинова.

Много хора ни предричат, че няма да оцелеем, но ние вървим все по-нагоре, каза още Нинова.

Партията е във възход, три години вървим все нагоре!

Идват много нови хора при нас, има много енергия. Залите са пълни. Изключително съм обнадеждена от обиколките си в страната. За последния месец към изминала 10 000 км.

Ако БСП си удвои кметовете, ако си удвои съветниците, ако вземе областен град - един, пет - шест, дай Боже - 10, ще ми искат ли оставката?!, посочи Нинова. И бе категорична, че няма да подаде оставка след изборите. Лидерът на БСП припомни, че веднага след изборите в БСП започва отчетно-изборна кампания.

"Който ми иска оставката, да почака до месец май! Няма да им позволя пак да разбиват партията", бе категорична тя.

И втори път каза, че за пет - шест областни града е сигурна в победата на социалистическата партия, а за други пет - шест се колебае.

Не сме мислили за предсрочни парламентарни избори, каза още Нинова.

Имам хоби - ездата, отговори тя на "лексиконните въпроси" на Нова тя.

Имам кон - Дракис, колегите ми го подариха за 50-годишнината, разкри Нинова. Дракис е гледан в конюшня близо до София. А Нинова често го язди и с това се разтоварва.