Този месец полицията арестува Евелин Банев – Брендо, Петър Петров - Амигоса, Антон Петров - Хамстера и Христофорос Аманатидис-Таки, който пък бе задържан в Дубай.

По повод ареста на Брендо Кокинов заяви пред Нова телевизия, че доказателствата срещу него са изключително сериозни, съобщи БГНЕС.
Банев е подсъдим по дело за пране на пари, той е без мярка на неотклонение, поради това, че са изтекли сроковете.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че Брендо е задържан за трафик на 10 т кокаин и пране на пари в Швейцария, заради което е обявен за международно издирване. От прокуратурата обаче не потвърдиха тази информация и изтъкнаха като мотив да поискат постоянно му задържане данни от МВР, че Банев възнамерява да напусне страната.
"При нас постъпи информация, че той се кани да избяга по примера на Братя Галеви и ние облякохме тази информация с доказателства. Информацията е изключително сериозна и ще бъде представена пред съдебния състав, за да бъде Банев задържан за постоянно", заяви още Кокинов.
На въпрос дали доказателствата са свързани с трафик на кокаин от Швейцария градският прокурор отговори кратко: "И да, и не".

"Имаме задържан един поръчител, извършителят се е предал доброволно, имаме оръжие, имаме снимки на жертвата – имаме много доказателства, които ще доведат до осъдителна присъда по това дело", коментира той поредния шумен арест и предотвратяване на покушение срещу бизнесмена Божин Божинов в столицата.

Кокинов не пожела да задълбочава в коментара си защо при тази полицейска акция първоначалната информация драстично се разминаваше с оповестеното по операцията от МВР. "Когато прокуратурата излезе с изявление, то беше базирано на съдържащото се в кориците на разследването", добави той.

"Трудно ми е да кажа защо Братя Галеви са на свобода, тъй като не са ми казали къде се намират в момента. Те се укриват от правосъдието, тъй като имат да изтърпяват 4 и 5 годишни присъди", каза Кокинов.
Той отклони въпроса кой е виновен за бягството на дупнишките бизнесмени и се позова на закона, като посочи, че на втора и трета инстанция подсъдимите не са длъжни да се явяват в съдебно заседание, освен ако нямат мярка за неотклонение "задържане под стража".

Кокинов припомни защо Ангел Христов и Пламен Галев излязоха от ареста - "защото се кандидатираха за депутати".
"Съгласно българското законодателство, което допуска един задържан под стража да се кандидатира, той не може да бъде задържан. От там нататък, след като те излязоха, след като придобиха мярка "парична гаранция", тя не можеше да бъде променена, защото те я спазваха. Тогава паричната гаранция беше определена от съда по простата причина, че те бяха кандидати за народни представители", заяви градският прокурор.