В Националната агенция за приходите (НАП) са постъпвали сигнали за повечето от лицата, които фигурират във втория списък "Магнитски", но нарушения не са открити, съобщиха от приходната агенция, без да конкретизират за кои от петимата санкционирани българи става дума. 

От НАП допълват пред bTV, че при извършените проверки на физическите лица не са констатирани нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. Следователно не са установени задължения и несъответствия в декларираните данни.

На въпрос дали след излизането на новия списък приходната агенция ще провери отново лицата, от НАП отговарят: "Националната агенция за приходите проследява и анализира фискалното поведение на всички стопански субекти и физически лица и извършва проверки или ревизии, ако са открити допълнителни факти, съобразно действащото законодателство. Прави се вътрешен анализ на информационните масиви, при необходимост се извършва проверка в компетенцията на НАП, за да бъдат защитени интересите на обществото и фиска".

Във втория списък "Магнитски" фигурират бившите министри Владислав Горанов (ГЕРБ) и Румен Овчаров (БСП), бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателят на "Русофили" Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов.