Върховната касационна прокуратура е изпратила писма до Департамента по правосъдие на САЩ с искане да ѝ бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на американските власти по отношение на петима български граждани, които бяха добавени в новия списък "Магнитски". 

В него фигурират имената на бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателят на "Русофили" Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов.

От прокуратурата уточняват, че са се самосезирали след публикуваната на 10 февруари информация на интернет страницата на американското посолство у нас за наложените санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи към американското финансово министерство. Допълнителната информация била необходима във връзка с образуваните от българската прокуратура проверки.

"По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията", се уточнява в съобщението на ВКП. 

От прокуратурата уверяват, че информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване.