Вече има дела в съдебна фаза или в досъдебната фаза. Какво повече да направи прокуратурата -  това каза в интервю за БТА главният прокурор Иван Гешев, според когото би следвало да се приеме законодателство, в рамките на Европейския съюз като регулация, което да урежда подобни казуси.

Във въпросния списък са бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателят на "Русофили" Николай Малинов и Александър Николов - член на съвета на директорите на атомната централа. 

"По отношение на всички лица, които са в т.нар. "втори списък" има или дела в съдебна фаза, или в досъдебната фаза. Какво повече да предприеме прокуратурата? Още повече, че от този списък, от този закон, няма правни последици не просто в България, а в целия Европейския съюз. Казва го говорител на Европейската комисия. Друг е въпросът, че би следвало да се приеме законодателство, в рамките на Eвропейския съюз като регулация, който да урежда подобни казуси, каза Гешев пред Българската телеграфна агенция.

И уточни: "Законът "Магнитски" е административен и политически инструмент, осъждането на лица няма общо с този закон. Наказателно-правният резултат е коренно различен. Те нямат нищо общо едно с друго. Това, което пише в списъка за България, е това, което ние казахме, че имаме разследвания и съдебни производства. Не е задължително да има наказателно правен резултат".

Относно разследването на изборните нарушения, Гешев каза, че в момента "се занимаваме с най-ниското ниво, което няма как да води до сериозна ефективност и борба с този вид престъпления". 

Тези, които желаят да купуват гласове, после много често се сменят. Но тези мрежи, които осъществяват "търговията с гласове", са горе-долу едни и същи и те не се влияят от политическата принадлежност. Това са хора, които професионално се занимават с тази незаконосъобразна дейност, обясни още обвинител номер едно. 

По думите му при предходните няколко вота се случва това, което се случва на българските пътища. Играем си на стражари и апаши. Преследват се моторни превозни средства с мигранти, задържаме водачите и мигрантите. Това правим и с изборната престъпност, коментира Гешев.

Обвинител номер едно коментира и прекратеното разследване за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Според него преценката дали да се внесе обвинителен акт и дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение е различна и това се извършва от конкретен магистрат. 

"Колегите са преценили, че към този момент няма достатъчно доказателства за внасяне обвинителен акт. Това са фактите. Всичко друго са интерпретации, които всеки е свободен да прави", каза Гешев и посочи, че е въпрос на гледна точка "дали това е провал на прокуратурата".