Обсъждат се възможности Полша да ни съдейства за поддръжката на самолетите МиГ-29. Това заяви президентът Румен Радев на съвместно изявление след срещата на "Дондуков" 2 с полския президент Анджей Дуда. 

"Искам да благодаря на президента Дуда за готовността на Полша незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили", посочи Радев и добави, че това означава много повече съвместни учения и тренировки с нашите съюзници на източния фланг, повишена ситуационна осведоменост, по-голяма устойчивост на мобилността и на системата на логистика.

По думите на българския президент войната в Украйна причинява не само разрушения и страдания, но и срив на "градената с десетилетия система за сигурност в Европа".

"Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние заедно с Полша сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на Алианса, за създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите", коментира Румен Радев и добави: "Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия".

Българският президент подчерта, че сътрудничеството с Полша не отменя отговорността на страната ни да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет.

Снимка: БТА

"България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременни отбранителни способности", заяви Радев и посочи, че полският му колега е подписал закон, според който за отбрана ще се осигуряват 2,5% от БВП, а в училищата се връщат елементи в обучението по отбрана. В Румъния текат сходни процеси, добави Радев.

"Казвам това, защото годините наред неглижиране на отбраната в България доведоха до определен дефицит на способности и това изисква неотложни мерки", отбеляза българският държавен глава.

Румен Радев обясни, че проблемът с отбранителната авиация на България е особено критичен. По думите му можем да очакваме ексадрилна готовност за новите F-16 евентуално към 2030 година.

"Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки в това отношение, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и кой да го обслужва", категоричен беше българският държавен глава.

Снимка: БТА

Радев съобщи и че България е помогнала на над 100 хил. граждани на Украйна.

"Полагаме всички усилия тези хора да получат не само подслон и храна, но и медицински грижи, работа и образование. Нашият призив към ЕС е и за подкрепа в дългосрочен план. Вярвам, че ще излезем от тази криза по-силни и по-сплотени", каза още българският президент и призова правителство да разгледа възможността за изпращане на индивидуални защитни средства като бронежилетки и каски.

"Вярвам, че ще излезем от тази криза по-силни и по-сплотени", отбеляза на финала на изявлението си Румен Радев.

От своя страна полският държавен глава Анджей Дуда благодари на колегата си за възможността за срещата в София и заяви, че действията на Русия в Украйна са военни престъпления. 

В Украйна от почти месец руската агресия се развива в пълен мащаб, въпреки че не се развива по начина, очакван от Путин, каза президентът на Полша.

Снимка: БТА

Не само наблюдаваме като НАТО, но и по много начини се стремим да помогнем на Украйна, отбеляза Дуда.

По думите му алиансът трябва по възможно най-бързия начин да се адаптира към настоящата ситуация, която създава агресивната политика на Русия.

Трябва да се освободим от доминацията на Русия при доставките на нефт и газ, смята Дуда.

Предстоящите срещи на високо ниво в Брюксел ще донесат както военни, така и икономически решения, които ще засилят нашата сигурност, посочи полският президент.

"Руската армия се държи в Мариупол по същия начин, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората световна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще защити по еднозначен начин суверенитета на Украйна", посочи Дуда и продължи:

"За да задържим руската агресия, трябва да сме сплотени и твърди и това, което ще изправим пред Русия, трябва да е толкова силно и сдържащо, че здравият разум да предотврати тази алчност за разширяване на границите са сметка на други държави".

Снимка: БТА

Полският държавен глава Анджей Дуда е на работно посещение у нас.

Няколко дни по-рано Радев и Дуда обсъдиха в телефонен разговор произтичащите от войната в Украйна рискове пред нашия регион и милионите хора, търсещи спасение от конфликта.

Нарастващият брой на бежанците от войната в Украйна изисква постоянен диалог и координиране на усилията на държавите от Източна Европа за справяне с миграционния натиск в региона, беше общата позиция на двамата президенти.