"Аз мисля, че ние сме исторически задължени да подслоним бягащите от войната украинци". Това заяви пред Dir.bg евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

"Нека да не забравяме, че в случая с България тук говорим за наши братя и сестри етнически българи, които говорят нашия език, разбират нашата култура, нашия начин на живот, и аз мисля, че ние сме исторически задължени да ги подслоним. И съм горд с моя народ, с българите, които отвориха сърцата и домовете си, за да приемат украинци", подчерта Новаков. 

По думите му Европа и Европейският съюз трябва да присъстват като помощ на всяка една държава, която приема бежанци.

"Тук сме длъжни да правим всичко, да не виждаме картинките как се прибират европейските знамена, като в началото на пандемията, защото ЕС е допуснал хората да мислят, че той е далече и не им помага. Затова трябва да сме във всяка една държава, която приема бежанци от ден първи, със задна дата дори. Всяка държава, която приема украинци в момента, да се чувства подкрепена, че ще им даде подслон, медицински грижи и транспорт", коментира още евродепутатът.

На въпрос за идеята му за преразпределение на кохезионните политики Новаков обясни, че идеята е средствата да не се връщат на ЕС, а да останат в хазната на държавите.

"Европейският бюджет предоставя помощ за всяка държава. Случва се така, че по една или друга причина част от тези пари, които са в плика на държавата, не се използват в рамките на тези 7 години. Аз предлагам остатъкът, който остава в тези държави, да бъде насочен точно за такива дейности - медицински грижи, транспорт и настаняване на украинци. В противен случай тези пари ще трябва да се върнат в европейския бюджет. Аз искам тези пари да не се връщат, а да останат при държавите и особено при тези, които приемат бежанци в момента", отбеляза евродепутатът. 

И сподели пред Dir.bg, че се надява Зелената сделка да бъде забавена, защото в условията на война не може да бъде приложена по този начин.

"Тя сама по себе си е шок и без да има война, и без да има COVID, и без да има икономическа криза. Всичките тези, наслоени едно върху друго, плюс въглеродния данък, който предлага ЕК, би означавало много тежки последици за икономиката на Европа, загубени работни места, понижени заплати и т.н. Аз мисля, че не ѝ е моментът", категоричен беше Андрей Новаков и продължи:

"Да, има алтернатива тогава, когато Европа създаде собствени енергийни източници, било то ядрена енергия или технология, с която да улавя въглеродния диоксид от въглищата, преди да се е отделил в атмосферата - нещо, с което тя разполага, а не да внася чужди".

По думите му "зелените политики са необходими най-малко поради причината, че едно поколение изисква от тях".

"Иска икономиката да стане чиста, да не се замърсяват океаните. Кой иска да диша мръсен въздух? Но като всяко радикално нещо то губи баланса на това да отговаря на интересите на всички. Това е изкуството на политиката - да, трябва да опазиш околната среда, но означава ли да кажеш на хората "да, ние ще станем зелени, но и бедни", "да, ще спасим околната среда за нашите деца, но ще направим родителите им бедни, ще ги лишим от работа, ще ги накараме да емигрират някъде"?", попита той и добави:

"Забележете какъв е парадоксът - в Европа не можеш да гориш въглища, например, а в същото време от другата страна в Северна Македония няма никакъв проблем да го правиш това. Вятърът духа и ти дишаш същия въздух, някой там има евтина електроенергия, а ти плащаш за това, че не можеш да я ползваш. И преди се е случвало - що за лицемерие - изнасяш си производството някъде другаде, където продължава то да бъде мръсно, същият въздух се отделя, боклуците отиват в същия този океан, но ти си с чисто производство. Тогава, когато целият свят се опита да направи тази крачка, тогава ще има смисъл от цялото това нещо".

Новаков определи работата си в Европарламента като "поглъщаща поредица от предвидени и непредвидени обстоятелства, които се надяваш в крайна сметка да доведат до нещо положително за държавата". 

Той обясни, че не съжалява за избора си да влезе в политиката, а е работил усърдно за всичко, което му се е случило.

На въпрос как започва работният му ден, той отговори следното:

"С WhatsApp - съобщения в групи, след това и Google News, със сигурност Facebook, за да видиш какъв е пулсът на обществото. Когато съм в Брюксел и Страсбург - задължително всичко, което се е случило в България, което е минало по новините вчера, е важно за мен, защото преди всичко аз съм български представител в Европейския парламент, представляващ интересите на 7 млн. българи, и след това всичко останало".

А за края на деня споделя, че понякога продължава и до 10-11 часа вечерта и единственото, което иска след него, е да легне и да се наспи.

"Избрах да се занимавам с политика, защото вярвам, че народът ни заслужава да живее далеч по-добре, и съм сигурен, че това ще се случи и то в рамките на живота на нашето поколение", разказва още евродепутатът.