Делегации от България и Северна Македония, начело с транспортните министри на двете страни, откриха новата авиолиния София-Скопие с пилотен полет от българската столица до северномакедонската.

Редовните полети по възобновената авиолиния стартират от 27 март 2022 г., съобщи министърът на транспорта на Република Северна Македония Благой Бочварски след срещата на съвместната правителствена и бизнес делегация в Скопие. По неофициална информация полетите ще бъдат два пъти седмично, но ще бъде включена и връзка с Тирана.

"Приехме наистина значителни заключения, с които показахме, че с построяването на мостовете откриваме възможности за бъдещето на гражданите от двете страни. Нашите и българските туроператори, както и авиокомпаниите ще продължат съвместно работа за откриване и на други дестинации. Гледайки начина на сътрудничество между двете страни, вярвам, че всичко ще бъде увенчано с успех", смята Бочварски.

"Не можем да говорим за по-добър жизнен стандарт, ако няма добре разработена транспортна икономика, посочи българският министър на транспорта и съобщенията Николай Събев. След днешната среща той коментира, че транспортната връзка между двете страни ще стимулира бизнес активността помежду им. Събев обяви още, че след тристранна среща, проведена между летищните оператори на София и Скопие със собственика на авиокомпания "Гъливер", която ще изпълнява полетите между двете столици, е постигната договореност за това двете летища да изпълняват програма за подкрепа на тази авиолиния чрез по-ниски такси.

Конкретната цена на билета предстои да бъде утвърдена от авиооператорите, припомни той. "Да нямаме линия, която да съществува шест месеца, а да е дълго време", посочи още Николай Събев.

В делегациите има и представители на туристическия бизнес, а от наша страна я води министърът на туризма Христо Проданов.

"Ако полетите между София и Скопие станат факт, бизнесът ще се възползва и ще използва този транспорт, като го включи в туристическите пакети", увери Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризъм". 

По време на срещата на двете делегации стана ясно, че България ще положи усилия до края на годината ще бъде готов граничният пункт "Клепало". Това обеща транспортният министър Николай Събев.

Отсечката от българска страна е дълга около 13 км, но изграждането й може да започне след получаване на разрешение от Министерството на околната среда след определена процедура.

Снимка: БТА

"Ако имаме разрешение от еколозите да можем да работим, от Министерството на регионалното развитие на България са готови незабавно да започнат да строят", коментира министър Събев. Той подчерта още, че се обсъжда само на едно място на пункта да се изпълняват административните дейности по преминаване на границата между двете държави, за да бъдат улеснени гражданите.

Снимка: БТА

Пресконференцията на двамата транспортни министри бе съпътствана от своеобразен протест на северомакедонските журналисти. Те се почувстваха пренебрегнати, че не всички са били допуснати на летището, за да заснемат първия полет от София след 13 години. Част от представителите на медиите от Скопие оставиха камерите и фоапаратите на земята.