"Една бланка за искане на подслушване включва следните реквизити. Вдясно отгоре пише "министър на вътрешните работи", вляво - "съдия", отдолу е диспозитивът на извършеното престъпление. Там се посочва, че се иска човекът да се подслушва, за да се изясни цялостната му престъпна дейност, посочват се името и телефоните му. Обаче отдолу пише: "но ползва и…" и изреждаме 7-8 телефона, за които не е казано на кого са, а те са на лица, които нямат нищо общо", разказа бившият полицейски началник.

Той уточни, че в бланката има и подписи на главния секретар, директора на полицията и заявителя на подслушването.

"Примерно мъжът ви е политик, а сте колега на лице, което е засечено в криминална дейност. Понеже е така, пишем, че лицето ползва и вашия телефон, слагаме го неперсонифициран. Сложен е вашият телефон, но не е сложено името и така се събира информация и за политика", обясни още Михайлов.

Той е категоричен, че в Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) не позволява да бъдат сложени телефоните и на лица, които не са съпричастни към престъплението. Преди, когато се купуваха СИМ карти без лична карта, това било възможно. В момента, в който се промени законът и всички СИМ карти са персонифицирани, номерът трябва да присъства с името, като се иска разрешение и за него, твърди генералът.

Според него сигналът на Сергей Станишев, в който се твърди, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е разпореждал продслушване на политици и журналисти, е напълно основателен. По думите на Михайлов трябва да се направи проверка от 2009 г. досега и юристите да кажат има ли такава възможност в ЗСРС.

Михайлов заяви още, че в този период са отпускани огромни пари за подслушване, въпреки че едва 3% от тях са ефективни и стават веществени доказателства.
"Значи се прави заради нещо друго. Вие ще наливате ли пари в предприятие, което да произвежда такъв нисък процент на продукция? Ето за това трябва да отговори Цветанов. Аз твърдя, че в рамките на неговото разрешение са извършени множество спекулации", коментира още генералът.

Михайлов твърди, че също е бил подслушван незаконно по неговото дело. Обект на СРС били 5 души, като имало разрешение само за 4.

Той заяви още, че Цветанов е използвал всякакви възможни методи за подслушване, за да събира информация и да я използва срещу някого. Той даде за пример случай, в който конкретен човек е дискредитиран. Става дума за ареста преди около седмица на директора на Инспекцията по труда в Стара Загора Камен Маринов, мотивите за което се оказали кухи, според генерала.
"Периодът, в който той е слушан, те са набрали някакви данни от личния му живот. Хващат жена му и започват да я изнудват да стане свидетел срещу него, казват й, че има любовница, че се среща с нея, че й е купил подаръци. Ето как начинът опорочава основанието", заяви Тончо Михайлов.

Той бе дисциплинарно уволнен, след като през септември 2009 г. Цветан Цветанов обяви, че е засечен да подслушва екип, командирован в ОДМВР-Стара Загора за проверка. Поводът били сигнали, свързани с дейността на Михайлов като директор. Появили се обаче съмнения за изтичане на информация и били изпратени експерти от София, които установили, че предоставеното на проверяващите помещение е оборудвано с техника за аудио и видеонаблюдение.

По времето на кабинета "Борисов" са били искани по 8 разрешения за използване на СРС-та на час - 15 000 специални разузнавателни средства годишно и 55 00 искания за достъп до трафични данни, обяви междувременно пред bTV бившата депутатка от БСП Мая Манолова.
"Това си има и своята солена цена - около 100 млн. лева са се харчели на година за това задоволяване на властта да знаят какво си говорят политическите им опоненти”, каза тя, като изтъкна, че само около 800 годишно от тези СРС-та влизат в съда като доказателство по дела.
Манолова изтъкна, че за сравнение в 60-милионна Франция СРС-тата били с лимит – 6000 на година.

Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче категорично отрече тези твърдения. Според него повечето от тези данни всъщност не са за СРС-та, а за разпечатки за телефонни разговори, които не разкривали по същество говоренето, а само кой номер с кой друг се е свързвал в даден период от време.
"Ако някой не прави разлика – това е въпрос на некомпетентност. Тези разпечатки са задължение по евродиректива и се използват при разследване на престъпления – отвличания, обири на банки и т.н.", обясни Лазаров.

По-късно днес самият Цветанов за пореден път заяви, че не е имало незаконно подслушване на политици и бизнесмени, а сигналът на Станишев е предизборен сценарий на БСП.
"Аз знам какво съм правил и ви уверявам, че това е пълна лъжа и спекулация. Мога да ви уверя, че всичко, което се прилага като СРС става по законно установен ред. Така че това е част от кампанията, която ще реализира БСП, защото нямат какво да предложат", добави той.