Временно управляващата българското посолство в Белград Ива Крулева бе извикана вчера в сръбското външно министерство по искане на министър Ивица Дачич за изясняване на ситуацията, възникнала след изказването на Бойко Борисов във връзка с Косово, предаде Танюг. Срещата е била проведен преди българският премиер и сръбският му колега Ана Бърнабич да потвърдят в приятелски разговор много добрите отношения между двете страни.

Пред Крулева още веднъж бе заявено, че изявлението на премиера Борисов е "неприемливо, защото не е вярно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна, въпроса за териториалния интегритет", съобщи министерството.

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще. Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това", се казва в съобщението.

В открития разговор от сръбска страна е изразена изненада от това, че по този повод посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство.

Повторена е готовността на Сърбия да продължи да развива и задълбочава добросъседските отношения с България и още веднъж е изразена благодарност за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя към ЕС.

Няколко часа след разговора с временно управляващата българското посолство Ива Крулева премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

"Вчера имах конгрес, даже казах: "Толкова ви обичам! Толкова са ми приятели". Как може да ме разбереш по начин, по който...аз винаги съм казвал - "трябва да се разберат с Косово". Никога не съм казал нещо различно от това. Викаме си посланици, правим си...а нищо не съм рекъл", каза Борисов емоционално на Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина. Той обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

"Ти беше там (в Познан)... И се прибирам и той (Дачич) казал - няма да даваш акъл на външния министър.... Аз съм най-добронамереният човек за него", каза още българският премиер на сръбския си колега.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона. Външнополитическите позиции на сръбските премиер и външен министър често се разминават, като посланията на Бърнабич са далеч по-западно ориентирани от тези на Дачич.

Очаква се днес външният министър Дачич да разговаря с българския си колега Екатерина Захариева на неформалната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Словакия.

Вчера по разпореждане на Захариева сръбският посланик Владимир Чургус бе извикан в МВнР. От Външно министерство обясниха, че са изразили позиция, според която изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Българските дипломати са подчертали, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен. Изтъкната е била и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

На срещата е бил повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция "Танюг", което също се оценява като неприемливо от българската страна. В тази връзка настоятелно е било изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

Посланик Чургус е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и е подчертал връзките между двата народа, като обърнал внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, е подчертал той.