По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник в Министерството на външните работи (МВнР), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Повод за срещата е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан. Той се обърна към него от ефира на държавната телевизия с думите: 

"Бойко, нека ти кажа едно нещо, позицията на ЕС не е, че Косово е независима държава и ти трябва да се съобразяваш с това. Ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на ЕС, а не да изнасяш уроци на Борел. Какво означава това безобразие. Писна ми от всичко това. Да не кажем, че преди няколко месеца получи наш орден."

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово, уточниха обаче от Външно министерство.

И цитираха какво точно е отговорил Борисов:

"По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово".

По време на разговора със сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата до момента на България за европейската интеграция на Сърбия. От българска страна ще бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения, пише още в официалното съобщение на МВнР.

Пет от страните-членки на ЕС не признават Косово за независима държава - Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия.