По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус бе извикан днес в МВнР. Поводът бе изказване на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич от 6 юли, в което той прави коментар на отговор, даден от българския премиер Бойко Борисов на пресконференция в Познан.

Пред сръбския дипломат беше изразена позицията, че изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Българските дипломати са подчертали, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен. Изтъкната е била и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

На срещата е бил повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция "Танюг", което също се оценява като неприемливо от българската страна. В тази връзка настоятелно е било изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

Посланик Чургус е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и е подчертал връзките между двата народа, като обърнал внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, е подчертал той.