Русия и Казахстан бяха връхлетени от най-тежките наводнения от няколко десетилетия, които наложиха евакуация на десетки хиляди хора и прекъснаха работата на петролната рафинерия в град Орск.

Засега се съобщава за четирима удавили се. Бедствието обаче е с такъв мащаб, че ще минат седмици преди водата да се отдръпне достатъчно, за да се оцени броят на жертвите. Повече от 10 400 домове в Русия са наводнени, съобщи държавната информационна агенция, цитирана от Ройтерс.

Снимки от бедствието ВИЖТЕ ТУК >>> 

Нивото на водата в някои райони се повишава по-бързо от всякога през последните 100 години, предупредиха от Кремъл. Наводнени са близо 7000 жилищни сгради в 39 области в Казахстан, като 12 хиляди души са настанени във временни убежища.

Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев обяви наводненията за най-тежкото бедствие за последните 80 години.

Най-сериозна е ситуацията в района на планината Урал, съобщиха Ройтерс и БТА. Нивото на река Урал, която извира от планината и се влива в Каспийско море, се е увеличило с няколко метра само за няколко часа в петък заради водите от разтопени снегове, което доведе до пробив в дига на язовир в град Орск, на 1800 км източно от Москва.

В петък се скъса язовирна стена на три места, а нивото на река Урал край град Оренбург се повиши до 864 см, като до опасната граница остават само 66 сантиметра, предупреди руският Телеграм канал "112". В Оренбургска област са евакуирани 4500 души

В Орск спасители от руското Министерство на извънредните ситуации продължават да евакуират жителите от наводнените къщи. Над 100 души и 30 единици техника укрепват дига, предпазваща село Илек от водата. Работата по създаването ѝ тече от няколко дни, като сега височината на насипа е 8,5 метра. Предстои да бъде увеличена до 12. Според специалистите височината ще е достатъчна, за да не бъде залято населеното място. 

Прокремълският телеграм канал Shot съобщава за продължаващи сигнали за блокирани от водата хора и животни.

Снимка: БТА/Russian Emergency Ministry Press Service via AP

Пикът на наводненията обаче се очаква утре, а отлив на водата - едва след 20 април. 

В районите, където се очакват неблагоприятни условия през следващите дни, спасителите са приведени в повишена готовност, а от руското Министерство на извънредните ситуации призова населението да се евакуира предварително от районите на възможни наводнения. 

На губернаторите на сибирските Тюменска и Курганска област е било наредено да се подготвят за неизбежните наводнения. Руският президент е разговарял с ръководителите на двете области - Александър Мур и Вадим Шумков. Отбелязана е необходимостта от предприемане на ранни мерки за подпомагане на хората и евентуалната им евакуация. 

Снимка: БТА/Russian Emergency Ministry Press Service via AP

В Курганска област в зоната на възможно наводнение попадат областният център и 62 населени места с население 18 000 души. Регионът е в повишена готовност, а руското министерство на извънредните ситуации работи - в извънреден режим.

В Тюменска област се прогнозира повишаване на нивото на водата в реките Ишим и Тобол. Спасителите призовават местните жители при обявена евакуация да напуснат опасната зона предварително, без да чакат прииждане на на водата.

Владимир Путин е възложил на министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев да осигури предприемането на необходимите мерки за опазване на обществения ред, както и имуществото на гражданите в наводнените райони.  

Рийтерс оцените щетите дотук на 21 млрд. рубли (227 млн. долара).