Министерството на външните работи на България извика Михаил Барилович, съветник на посланика на Руската федерация в София, и го информира за решението за експулсиране на двама руски дипломати от страната. Това съобщиха в сряда от руското посолство в България, предаде ТАСС.

По-рано днес българската прокуратура обяви, че е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че въпросните лица са събирали информация, представляваща държавна тайна с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК). Последва съобщение на МВнР, че обявява двамата руски дипломати за персона нон грата.

На руския посланик бе представена вербална нота в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., с която сътрудници на търговската мисия се обявяват за персона нон грата, се посочва в съобщението на посолството. "Няма доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими със статута им", се посочва в коментар от посолството, цитиран от ТАСС.

"Руската страна си запазва правото да предприеме ответни огледални мерки, се добавя в изявлението. Съобщава се, че въпросните сътрудници ще напуснат страната домакин в срока, посочен в нотата - 72 часа.

Посолството заяви, че "със съжаление е принудено да заяви, че безпочвеното експулсиране на руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения".

"Демаршът на София за експулсирането на руски дипломати, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от страна на руската страна. Остава да изразим съжаление, че по този начин руско-българските отношения са сериозно увредени." Това каза пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки, предаде ТАСС.

Слуцки също така заяви, че "България, след като обяви експулсирането на двама руски дипломати, влиза в списъка на държавите, които раздуват шпионски скандали срещу Русия. Депутатът отбеляза, че изявленията на "българската прокуратура и външното министерство са като преписани едно от друго".

"Чешката република, Норвегия, Словакия, Австрия са страни, които са предприели подобни действия през 2020 г. с практически същите разсъждения. Не изключвам всичко това да е част от стратегия за допълнителна демонизация на Русия на европейския континент", заключи шефът на парламентарната комисия.

Хронология на случаите на изгонени руски дипломати от България

На 28 октомври 2019 г. българската прокуратура съобщи, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж. Установено е, че от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

На 24 януари 2020 г. българското външно министерство обяви руски дипломат за персона нон грата, а член на техническия персонал на руското посолство в София за недопустимо лице.

На двамата служители на посолството бяха дадени 48 часа, за да напуснат страната. Часове по-рано българската прокуратура обяви на своя уебсайт, че е започнало досъдебно разследване срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Прокуратурата твърди, че незаконната им дейност включва незаконни действия в изборния процес и енергийния сектор.

Шпионски скандал между България и Русия избухна и през септември 2019 г. около председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов. Той получи обвинение в шпионаж.

През февруари т.г. държавният секретар Майк Помпейо оповести името на съдията от Спецсъда Андон Миталов, че е със забрана да влиза в САЩ, тъй като е пуснал Малинов в Русия, където получи лично от руския президент Владимир Путин орден "Дружба".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък коментира, че "би имало пагубни последици" за България, ако "Малинов бъде наказан".