МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" член на техническия персонал на руското посолство в София. Двамата трябва да напуснат територията на България в срок от 48 часа, съобщиха от пресцентъра на външното ни ведомство.

Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи на Република България писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК. Разследването е проведено в периода 2017-2018 г., а сигналът е подаден от ДАНС. Досъдебните производства срещу руските граждани обаче са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

Същевременно от руското посолство коментираха, че Москва запазва правото си да предприеме мерки в отговор на експулсирането на руските дипломати от България.

"Не бяха представени доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими с техния статус", се казва в съобщението на мисията на Русия у нас.