Русия вижда в експулсирането на дипломати от България умишлено желание да се подкопае атмосферата на приятелство между Москва и София и да се наруши прилагането на вече постигнатите споразумения. Това съобщи в четвъртък, 30 януари, на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Виждаме във веригата от последни събития умишлено желание и намерение да се наруши прилагането на двустранните споразумения, постигнати през последните години и просто да се отрови атмосферата на приятелство и взаимноизгодно и взаимноуважително сътрудничество, което трябва да доминира в отношенията между нашите страни и народи", каза Захарова.

"Запазваме си правото на ответни действия. Цялата отговорност за неоснователните и провокационни действия е на българската страна", изтъкна Захарова.

На 24 януари българското външно министерство обяви руски дипломат за персона нон грата, а член на техническия персонал на руското посолство в София за недопустимо лице. На двамата служители на посолството бяха дадени 48 часа, за да напуснат страната, припомня ТАСС.

Според Захарова от българска страна не са представени никакви материали, доказателства и основания, които са послужили като повод за взимането на това решение. Изгонването беше оправдано с "изучаване на избирателната система на страната (за дипломата - б.р.) и проявяване на интерес към енергийните проекти" (за сътрудника на търговското представителство).

"Е, това изобщо не издържа на критика", подчерта говорителят и добави: "Ако има някакви въпроси, те се решават по нормален дипломатически начин. А всичко това е ПР кампания. Такова шоу беше устроено."

В същото време официалният представител на Министерството на външните работи припомни, че на 23 януари прокуратурата на България повдигна обвинение на трима руснаци във връзка с предполагаемото отравяне на предприемача Емилиян Гебрев през 2015 г. "С една много неясна, така наречена, доказателствена база и изводи в духа на "много вероятно" (highly likely - изразът е използван от ТАСС по всяка вероятност като цитат от Захарова - б.р.), тази история не е нищо повече от поредния елемент от антируската кампания, зад която очевидно стоят някои от представителите на политическото статукво (ТАСС използва думата естаблишмънт - б.р.) на тази страна въпреки факта, че развиваме взаимноизгодни отношения", каза в заключение Мария Захарова.