Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че въпросните лица са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двамата са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българите са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Тъй като е установено, че двамата руснаци имат дипломатически статут, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им като обвиняеми, наказателното производство срещу тях е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

Малко по-късно от Министерството на външните работи съобщиха, че обявяват двамата руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство е уведомено за това с нота, а те имат 72 часа да напуснат страната.

Предишните случаи

 Това са поредните руски дипломати, които България гони през последните няколко месеца. 

Последно пред януари т.г. българското външно министерство извика руския посланик Анатолий Макаров и му връчи нота, в която настояваше в рамките на 48 часа двама други руски дипломати, за които прокуратурата също твърдеше, че са шпиони, да напуснат България.

"Не бяха представени каквито и да е доказателства, които да потвърждават осъществяване на дейност, несъвместима с техния статут", написа по онова време в официално съобщение на руското посолство в София.

Тогава българската прокуратурата обяви, че единият дипломат е събирал информация за изборния процес, а другият - данни за енергетиката.

Миналата година държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство.

Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС. Стана ясно, че дипломатът се е опитал да вербува ръководител на българска специална служба. Последният сам подал сигнал. 

Тогава премиерът Бойко Борисов обясни колко разбран е Владимир Путин, защото не изгонил наши дипломати реципрочно, както се прави в такива случаи.