Министерството на външните работи на Словакия потвърди, че трима сътрудници на посолството на Русия в Братислава са изгонени от страната заради подозрения в шпионаж.

"Съгласно информация от словашките разузнавателни служби, дейностите им са били несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", посочи говорител на министерството в изпратено по имейл изявление, цитирано от Ройтерс.

Освен това са извършени злоупотреби с визи, издадени в генералното консулство на Словакия в Санкт Петербург, и във връзка с това е било извършено сериозно престъпление на територията на друга страна членка на ЕС и НАТО, допълва комюникето.

Министерството не посочи повече подробности, но посочените основания свързват експулсирането на тримата дипломати с убийството на бивш чеченски бунтовник с грузинско гражданство в Берлин миналото лято.

Словашки медии, както и сайтът за разследваща журналистика "Белингкат", съобщиха, че един от заподозрените съучастници, макар и не в самата стрелба, е пътувал до Европа със словашка виза.

Германската прокуратура обвини през юни руските власти, че са поръчали убийството и посочи като извършител руснак.

Във връзка с това дело Германия експулсира двама служители на руското посолство през декември.

Кремъл категорично отрича всякаква връзка между убийството и руските власти.

Руското министерството на външните работи заяви, че ще отговори на изгонването на руски дипломати от Словакия с огледални мерки, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости.

САЩ на свой ред оцениха положително изгонването от Словакия на руски дипломати, предаде ТАСС.

САЩ приветстват неотдавнашните мерки, предприети от Словакия за защита на суверенитета й от заплахите от страна на чуждестранни нарушители, написа говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас на страницата си в Туитър.