Българските власти обявиха за персона нон грата двама руски дипломати, срещу които българската прокуратура започна разследване за шпионаж, съобщи ТАСС, като се позова на информация от руското посолство в България.

"Руският посланик в България беше поканен в българското външно министерство, където му бяха връчени ноти относно обявяването на дипломат от посолството за персона нон грата и обявяването на сътрудник на търговското представителство за неприемливо (лице) в съответствие с Виенската конвенция. Не бяха представени доказателства, потвърждаващи действия на двамата, несъвместими със статута им. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни действия", посочват от посолството.

Руската дипломатическа мисия подчерта, че считат решението на българските власти да разпространяват информация за дипломати в публичното пространство преди официалното уведомяване на посолството, "несъобразено с традиционно конструктивните отношения между държавите".

Крайният срок на руските дипломати да напуснат България не е посочен.

bTV съобщи, че на двамата руски граждани е даден срок от 48 часа да напуснат страната.

По-рано днес, 24 януари, българската прокуратура обяви на своя уебсайт, че е започнало досъдебно разследване срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Прокуратурата твърди, че незаконната им дейност включва незаконни действия в изборния процес и енергийния сектор, отбелязва ТАСС. В съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения разследването срещу двамата руски граждани е спряно заради дипломатическия им имунитет. В същото време прокуратурата твърди, че има основания за привличането им като обвиняеми.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи по-рано днес, че е изпратил писма до МВнР, с които го уведомява за двамата дипломати, срещу които са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност - за единия в областта на изборния процес, а за другия в енергетиката. Малко по-късно министърът на външните работи Екатерина Захариева каза пред журналисти, че писмата се разглеждат от компетентната дирекция и в рамките на днешния ден посланикът на Русия ще бъде извикан във външното ни министерство.

Писмата от прокуратурата са получени днес в МВнР, веднага са разпределени на компетентната дирекция, ще предприемем действията, които сме длъжни да предприемем, най-вероятно за обявяване за персона нон грата на двамата дипломати, коментира Захариева.