Тази сутрин председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви пред bTV, че депутатите от партията ще бъдат в парламентарната зала, но ще решат дали да се регистрират на момента. Това зависи от присъствието на "Атака". Националистите са до петък в Брюксел, където са на среща с колеги от сродни партии във връзка с бъдещ алианс. Според Велчев обаче не всички народни представители от партията са там, така че може да дойдат в парламента.

В сряда дебатите по вота на недоверие не се проведоха заради липса на кворум. Темата на искания вот е за провала на правителството в политиката на инвестиционното проектиране и неработещото едноименно министерство.

БСП, ДПС и "Атака" нямаха общо необходимите 121 депутати, а ГЕРБ отказаха да се регистрират при това положение. С това искахада покажат, че БСП и ДПС са зависими от "Атака".

На пресконференция следобед депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов определи екскурзията на „Атака” като предвидлив, но елементарен ход.

В коментар, че от „Атака” са казали, че няма да се върнат, той припомни заявката им минималната заплата да стане 1000 лева, затова призова да се изчака утрешния ден.

Преди това Михаил Миков изпрати писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с което го прикани депутатите от партията да се регистрират, ако държат на внесения вот и мотивите за него.

Той припомня, че заради случилото се днес разискванията по внесения от ГЕРБ вот могат да започнат най-късно в четвъртък, като това е и последният възможен срок.

Според парламентарния правилник разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението (19 септември).

Според Миков смисълът от включването на този текст е двояк - от една страна, е в полза на вносителите на вота, а от друга - цели да предотврати възможността мнозинството да осуети разглеждането на въпроса за отговорността на правителството. 

По-рано, след като обяви, че вотът е успял, а самият той е победител, лидерът на ГЕРБ заяви във Фейсбук:

"Дори и да се бяхме регистрирали, няма как да се свали правителството. Нека това добре да се разбере. И какви дебати? Да дебатирам все едно за комина на една къща. Ами тя няма основи тази къща, няма основи това правителство, няма парламент, какво да дебатирам?".

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че ако и утре няма заседание на НС, ще намерят начин да предизвикат парламентарни разисквания по темата на искания вот.

Можело да зададе въпрос на премиера кои са причините за създаването на специализираното министерство, кога ще завърши неговото доструктуриране, в какви срокове.