Няма да има предсрочни парламентарни избори, а правителство. Политиците ни достатъчно добре разбраха новината от 8 март, че до края на месеца ще има нов списък "Магнитски" 3. Това мнение изрази Михаил Константинов в интервю пред БНР.

Според него е нормално преговорите за правителство да се водят на тъмно и ще успеят да се договорят.

"Това, че преговорите се водят на тъмно, не е недостатък, така се преговаря по цял свят. Съобщава се, когато има резултат. Политическите преговори не са цирк и ако това се е правило досега, е фарс и цирк. Преговорите трябва да се водят на тъмно с цялата отговорност", коментира бившият зам.-председател на ЦИК и бивш директор на "Информационни системи".

Той е категоричен, че "избори няма да има, защото това се определя не от българските политици и народа, а от геополитическата обстановка в света и Европа".

"След избори евроатлантическото мнозинство от 160 души в НС ще се редуцира на 120. Избори е ясно, че няма да има. В допълнение ще добавя, че на 8 март тази година основният финансов разузнавач на департамента в България каза, че до края на месеца ще се публикува поредният списък "Магнитски" 3. А дали ще се публикува, зависи как се държат българските политици. Недвусмислено предупреждение, което много добре беше разбрано от политиците", разтълкува Константинов.

Той обясни, че обещаният списък "Магнитски" 3 виси като меч над родните политици.

"Това е деликатна ситуация, защото има смисъл, докато виси, до момента, в който падне, ще излязат извън контрол. Заплахата е по-страшна от изпълнението, защото докато заплашвате, контролирате, а като я изпълните, става неконтролируем. Българските политици не са български обекти, а по-скоро чужди субекти", коментира Константинов.

Според него ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се договорят и изведе аргументи за това си твърдение.

"Става въпрос за просто нещо - за властта, те си делят властта в основните форми - правителството, но то е временно. Дори и да имате много свои министри, утре може да не са ваши. А регулаторите? Там мандатите са от 5 години нагоре и своите хора никой не може да ги пипне. Те са по-ценни, защото са по-траен актив, като стока, която не може да се развали. В този смисъл е важно кои са членове на регулаторите, но никой не говори, че тези хора трябва да са най-добрите специалисти в тази област", коментира Константинов.

Бившият зам.-председател на ЦИК призна, че не знае дали спряганите за смяна министри - Асен Василев, Тодор Тагарев и Димитър Илиев, са препъникамък, "но натискът отвън е достатъчно силен".

Той е категоричен, че в НС не е възможна друга конфигурация, тъй като, ако двете партии не се разберат, те няма да подкрепя кабинет на трета партия, а и ДПС също. "Или отиваме на кабинет с първия мандат, или избори", обясни опциите Михаил Константинов.

Той коментира и ситуирането на ДПС, като партия, която "винаги взима парчета от властта".

"През целия преход ДПС е действало стабилизиращо, въпреки обвиненията в корупция, то кой ли не е корумпиран в България и на Запад? ДПС си има своята роля на стабилизиращ фактор и активно участваше в конституционните промени. И в момента имаме тройна коалиция и може да продължи дори и при нови избори, за каквито се надявам да няма. ДПС винаги взима парчета от властта. Заявиха, че не искат министри, но има други начини да са във властта и без министри. ДПС е стара политическа сила, която знае как да си защитава интересите и на своите избиратели", убеден е анализаторът.