Продължават преговорите между първите две по численост парламентарни групи, които трябва да се разберат ще скрепят ли с официален документ коалицията си и ще продължат ли да управляват и занапред, след оставката на кабинета "Денков". Двата преговорни екипа вече са на етап обсъждане на министри и структура на Министерския съвет. Това потвърдиха лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Борисов и благодари, че от ПП-ДБ не издават резултата от разговорите между двете формации до момента. 

"Преговорите се водят от Мария Габриел и от преговорния екип, който нашата партия излъчи. Мисля, че когато Габриел стане готова и всичко се договори или не се договори - ще излязат и ще ви кажат. Благодаря на колегите от ПП-ДБ, че толерантно запазват мълчание, докато се разберат", заяви Борисов.

Той призна, че има готовност за отстъпки. "Процесът на договаряне на правителство изисква отстъпки и от двете страни", добави лидерът на ГЕРБ и вметна: "Убеден съм, че не трябва да обръщаме държавата с краката нагоре".

"Няма държави на регулаторите, няма държави на прокурорите, няма държави на съдебните съвети. Това са второ, трето, четвърто, което следва от избора на правителство. Така е във всички държави", мотивира той кое е водещо по важност. 

"Във всички правови държави се провеждат парламентарни избори и на тях политическите партии поемат своята отговорност", каза лидерът на ГЕРБ. Той държи фокусът на преговорите първо да е върху състава на правителството и структурата на Министерския съвет, а след това върху попълненията в регулаторите и съдебната система.

"Политическата отговорност се носи от политическите партии и от това ние не отстъпваме", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов иронизира кабинета за закъснялото изпращане на държавна помощ за Украйна и отново насочи стрели към Тодор Тагарев, срещу чието оставане в правителството от ГЕРБ имат обструкции.

"Аз съм много голям оптимист днес, защото най-сетне в Министерски съвет (МС) влиза точката за ръкавици, вълнени, с 5 пръста за Украйна и вече за лятото, министър Тагарев ще изпрати, надяваме се до август - ръкавиците. БТР-ите са си още в София, но за август, може би юли, ще имат ръкавици", възкликна лидерът на ГЕРБ.

Междувременно в кулоарите пред медиите в НС и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов потвърди, че преговорите продължават и издаде докъде са стигнали. "Стигнахме до кадровите въпроси", призна Атанасов.

До момента и от двете политически сили определят разговорите като конструктивни, но в деня на консултациите при президента номинираната за премиер Мария Габриел поиска още време за ГЕРБ. Все още не е ясно кога президентът ще връчи първия мандат именно на нея, като посочена за министър-председател на най-голямата парламентарна група. Консултациите приключиха вчера, а от днес нататък Румен Радев има право да избере кога да предостави папката с възможност за съставяне на нов кабинет.

Междувременно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от събота насам водят консултации в парламента при закрити врата и не издават какво са се договорили и какво - още не. В разговорите участват лидерите на ПП-ДБ, но не и Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ изпрати преговорен екип в състав Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян с аргумента, че Габриел ще бъде премиерът и тя трябва да води преговорите. Едва на финала се очаква лидерите на партиите да сложат подписа си под общ документ за управление, ако финализирането му бъде успешно.