Лидерът на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!Мая Манолова защити Кирил Петков, чието назначение за служебен министър в кабинета на президента Румен Радев от КС обявиха днес за противоконституционно.

Манолова оправда нарушението на основния закон с факта, че двойното гражданство на Петков и проблемът му, възникнал от това, е съдба на хиляди българи зад граница. Затова бившата депутатка се обяви за промени в основния закон, които да отменят изискването да няма двойно гражданство.

"Това не е просто казусът "Кирил Петков". Това е казусът на десетки хиляди българи зад граница, които са с двойно гражданство, но биха искали да се върнат в България и могат да заемат висша държавна длъжност", заяви Мая Манолова пред медиите в Бобов дол, където беше заедно с президента по повод празника на града.

"Този текст в Конституцията е несправедлив спрямо 2 млн. български граждани в чужбина, голяма част от които имат двойно гражданство. Това трябва да бъде непременно променено с поправките на Конституцията, които предстоят. Ние ще предложим съответните текстове", категорична бе Манолова.

"Факт е, че Кирил Петков бе един от най-успешните министри - смел човек, който бръкна дълбоко в корупционното гнездо - ББР, "Монтажи", "Автомагистрали", допълни тя

Манолова е категорична, че казусът се използва за политически цели в предизборната борба.

"Фактът, че решението излиза две седмици преди парламентарните избори, ще накара хората да си мислят, че се използва политически. Този казус е юридически и не трябва да бъде използван за политически цели, както вече правят някои от кандидатите", каза още тя.