Юристът от "Има такъв народ" Радостин Василев излезе с позиция в социалната мрежа, че няма никаква изненада в решението на Конституционния съд за противоконституционното назначение на канадския гражданин тогава Кирил Петков за министър в служебния кабинет. Той е на мнение, че бившият министър е действал с умисъл и подлежи на наказателна отговорност.

"Днес Конституционният съд на Република България защити Конституцията и националния ни суверенитет с единственото решение, което отговаря на закона и фактите. Това решение не е никаква изненада за юристите и е лъч надежда, че сме независима държава, в която се защитава основният закон", написа в профила си във Фейсбук Василев.

Той констатира, че решението е дошло не на фона на пасивно очакване от страна на нарушилия Конституцията вече бивш министър, но кандидат-депутат от "Продължаваме промяната".

"Всичко това се случи след безпрецедентен натиск от г-н. Кирил Петков към Конституционния съд чрез недопустими искания, критики и диктовка за решение, противно на правото", отбелязва бившият депутат на Слави Трифонов. 

"Кирил Петков е бил министър на икономиката в нарушение на Конституцията на Република България. Това е абсолютно безпрецедентно нарушение на основния ни закон. Заради обратното действие на решението на КС по отношение на указа на президента, Кирил Петков реално никога не е бил министър", анализира още Василев.

Според него бившият министър е бил наясно, че погазва основния закон.

"Кирил Петков е декларирал неистинни обстоятелства в нарочна декларация. Действал е с пряк умисъл и може да му бъде търсена наказателна отговорност", пише Василев.

Юристът подчертава, че излага личното си мнение и не ангажира с него ИТН, но е убеден, че следва отмяна на поредица от актове, предприети от Кирил Петков като икономически министър.

"Следват поредица от дела за отмяна на актовете на Кирил Петков от заинтересованите страни. Щетата, нанесена от него на държавата, е с неясен към момента размер", прави заключението бившият депутат от ИТН.

 

 

-