Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Бобов дол на въпрос за решението на КС, който обяви за противоконституционен указа на държавния глава в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин, каза още президентът Радев.

Попитан дали е знаел, че Петков е имал двойно гражданство, президентът отговори отрицателно.

Държавният глава е на посещение в Бобов дол по случай празника на града.

От инициативния комитет, който го издигна за втори мандат също коментираха темата: Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

По-рано днес кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков атакува Румен Радев по казуса с Кирил Петков като заяви, че действащият държавен глава е бил наясно с двойното му гражданство, но въпреки това е нарушил основния закон на страната.

Самият Кирил Петков изпрати позиция до медиите, в която заяви, че приема решението на Конституционния съд с високо вдигната глава. И уточнява: "Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България".

От ВМРО пък обявиха, че внасят жалба във ВАС да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Кирил Петков не ме интересува. Радев не го ли знае? Не се ли запита, като видя декларацията. И после наглостта му да пише до Конституционния съд да отменят делото". И допълва: "Ние настояваме да се спазва върховенството на закона. Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив - искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър", каза още Борисов и подчерта: Финансовите и икономическите министри в двата служебни кабинета се провалиха напълно".

Коментар дойде и от лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, също кандидат за президент.

"Всички знаехме, че Петков лъже, а Радев си е затворил очите, когато го е назначил в нарушение на Конституцията. Въпрос на време беше това да лъсне официално. Сега и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност, защото иначе ще излезе, че имат привилегии пред законите на страната. Кампанията на Радев приключи!, заяви Марешки.