Еврокомисарят Мария Габриел се срещна с лидери от промишлеността и академичните среди в сградата на ЕК - "Берлеймон" в Брюксел за първата кръгла маса на Европейския консултативен съвет за иновациите (European Sounding Board - ESBI, #ESBI). "Приветствам кръглата маса на ESBI като ключов етап от изпълнението на новата Европейска програма за иновации. Именно когато най-добрите таланти работят ръка за ръка с най-добрите компании, можем да изградим устойчива и конкурентоспособна икономика", заяви Мария Габриел.

Европа е решена да бъде водещ световен играч в областта на иновациите. Европейската програма за иновации на Европейската комисия представлява решаваща стъпка напред в тези усилия. За да допълни съществуващите структури и да осигури прозрачна и безпристрастна обратна връзка от влиятелните кръгове, ESBI беше стартирана от Националната академия за наука и техника (acatech), Германия.

Днешните дискусии бяха съсредоточени върху коментирането на дейностите по Европейската програма за иновации, начините за по-нататъшно развитие на европейския подход към образованието, научните изследвания и иновациите в глобален контекст с цел повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на ЕС, както и начините за подобряване на сътрудничеството между ключовите участници от политиката, промишлеността и академичните среди.

"Съгласихме се, че е необходим координиран местен, национален и европейски подход за укрепване на образованието, научните изследвания и иновациите в Европа. Европа трябва да гарантира стратегическата си устойчивост чрез успешно въвеждане и задържане на иновациите на пазара. Ето защо ESBI предоставя съвети, основани на доказателства и конкретни политически. Доволен съм от всеотдайността на комисаря на ЕС и ангажираността на участниците към осигуряването на бъдещето на Европа и благосъстоянието на нейните граждани", заяви президентът на acatech Ян Вьорнер.

Участниците бяха разнообразна и балансирана по пол група, съставена от представители на академични институции и различни големи компании от цяла Европа:

Списък на участниците

Ан-Кристин Ахлайтнер, Технически университет Мюнхен

Кай Бекман, Merck KGaA

Мигел Бело-Мора, Испанска космическа агенция

Димитрис Бунтолос, Ferrovial

Алисия Гарсия Медина, Atos SE

Патрик Джонсън, Dassault Systèmes SE

Веселина Канатова-Бучкова, Български енергиен холдинг ЕАД

Анке Кайзер-Пизала, DLR, Германски аерокосмически център

Барбара Ленц, Хумболтов университет в Берлин

Ева Лойковска, Университет Гданск

Киара Манфлети, NeuraSpace

Мария Персон Гулда, H2 Green Steel

Карлос Родригес Кочина, Telefonica S.A.

Оливие Сала, ENGIE SA

Кристоф Шмидт, Институт за икономически изследвания "Лайбниц"

Моника Станишева, Български иновационен форум

Дария Татай, Tataj Innovation, EIT Culture & Creativity, EIT Manufacturing

Бертран ван Ее, Hardt B.V.

Ян Вьорнер, acatech

Ето какво още казват участниците в кръглата маса:

Кай Бекман, Merck KGaA, член на Изпълнителния съвет/изпълнителен директор по електроника:

За да се задържи в настоящата международна среда, ЕС трябва да използва отличните си възможности за научни изследвания и иновации, за да оглави цифровия и екологичния преход. Това ще бъде възможно само чрез увеличаване на усилията и засилване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите. Индустрията, академичните среди и политическите ръководители трябва да работят ръка за ръка - ESBI е важна възможност да се издигне това сътрудничество на следващо ниво. 

Димитрис Бунтолос, Ferrovial S.A., главен директор по информацията и иновациите (CIIO):

Публично-частното сътрудничество осигурява уникална рамка за гарантиране на конкурентоспособността на новите европейски иновационни модели. Ferrovial може да допринесе за и да ускори иновациите в Европа, като сподели нашата задълбочена експертиза в областта на технологичните стартъпи и опита ни в американските иновационни екосистеми, като същевременно запази историческите европейски ценности.

Анке Кайзер-Пизала, Германски аерокосмически център (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; DLR), председател на Изпълнителния съвет:

Новата Европейска програма за иновации, заедно с програма "Хоризонт Европа", защитава цялата верига на научните изследвания и иновациите, като по този начин осигурява възможно най-добрата подкрепа за широките дейности на DLR в областта на приложните изследвания и технологичното развитие. Ние работим заедно, за да предоставим на промишлеността, малките и средни предприятия и стартъпи решения и рамковите условия, от които се нуждаят, ако искат да допринесат за Европейската зелена сделка с иновативни продукти. За мен е удоволствие да представя визията и идеите на DLR днес в рамките на Европейския консултативен съвет по иновации.

Мария Персон Гулда, H2 Green Steel, главен ръководител на проекта и главен технологичен директор:

От решаващо значение е да продължим да развиваме Европейската програма за иновации и да се уверим, че новите материали като Закона за нулево-енергийната индустрия помагат за разширяването и комерсиализирането на иновациите в областта на чистите технологии в ЕС. Решаващата роля на стартъпите и мащабно развиващите се предприятия, които стимулират техническата готовност на иновациите, трябва да бъде призната и възнаградена в рамката за иновации на ЕС.

Оливие Сала, ENGIE SA, вицепрезидент на групата за изследвания и иновации:

Европейският съюз е в преломен момент. Войната в Украйна и настоящото геополитическо напрежение поставят много предизвикателства пред нашите индустрии и икономики. Европейските политики в областта на иновациите и научните изследвания се нуждаят от промяна на парадигмата, която да ни помогне да преминем по-бързо от ресурсоемка икономика към по-екологична и високоиновативна. ENGIE е готова да приеме това предизвикателство и да помогне за изграждането на въглеродно неутралната енергийна система на бъдещето. Тя изисква значителна промяна в начина на мислене и пробивни иновации, за да се осигурят енергийно ефективни процеси, чиста електрификация, както и гъвкавост и зелени газове за устойчива енергийна система. С участието си в Европейския експертен съвет по иновации ENGIE желае да допринесе за тази пътна карта и да помогне за превръщането на европейската политика за иновации в устойчива на бъдещето.

Моника Станишева, Български иновационен форум:

Ако вчера заявихме, че предстои цифрова революция, то днес виждаме, че умните технологии като изкуствения интелект разтърсват нашата култура, индустрии и общества. Ако искаме Европа да е начело на иновациите, трябва да ускорим достъпа до финансиране за иновациите, стартъпи, технологичните компании, научноизследователска дейност и развитието. Новата европейска програма за иновации позиционира Европа начело на новата вълна от технологични иновации и стартъпи. Тя има за цел да гарантира, че най-добрите таланти работят в тясно сътрудничество с най-добрите компании, за да създават пробивни иновативни решения на целия континент. В качеството си на консултативно звено на комисар Мария Габриел, ESBI ще стимулира по-нататъшното развитие на тези стратегически аспекти на NEIA, за да превърне Европа не само в глобален двигател на иновациите, но и в ранен внедрител на напреднали технологии.

Следващи стъпки

През следващите месеци работна група ще изготви доклад по горепосочените теми. Предвижда се докладът да бъде обсъден и публикуван на втората кръгла маса през ноември 2023 г. Работната група е съставена от членове на ESBI и номинирани от тях експерти. Не забравяйте да следите актуализациите в социалните медии: #ESBI.

За ESBI

ESBI е консултативен орган, който предоставя на комисаря на ЕС Мария Габриел прозрачна и безпристрастна обратна връзка относно Европейската програма за иновации, като стимулира по-нататъшното развитие на стратегическите аспекти на Европейската програма за иновации и обсъжда възникващите проблеми с представители на високо равнище от европейската промишленост и академичните среди. Той улеснява дискусиите и насърчава по-нататъшното развитие на свързаните с тях дейности, като гарантира, че Европа е водеща в новата вълна на иновациите. ESBI се организира от Националната академия на науките и инженерните науки (acatech), Германия.

acatech е организация, ангажирана с независими, основани на доказателства съвети по въпроси на икономическата политика.