Испанският премиер Мариано Рахой налага вето върху проекта за декларация на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София на 17 май. Това съобщи вестник "Паис", като се позова на дипломатически източници.

Според тях, Рахой няма да подпише такъв документ, защото не желае името му да стои редом с това на който и да е представител на Косово, предаде БНР.

Причината е, че Испания не признава независимостта на тази балканска държава. Затова испанският премиер възнамерява да напусне форума още преди към него да се присъединят лидерите на шестте страни от Западните Балкани, които са кандидати за членство в Европейския съюз.

Още Гърция, Словакия, Кипър и Румъния не са признали Косово. Засега обаче никоя от тези страни не е заявила открито, че ще бойкотира срещата или заключителната декларация от нея.

Наскоро българският премиер Бойко Борисов, ротационен председателстващ ЕС и домакин на срещата ЕС - Западни Балкани, сподели какво му казал Мариано Рахой: че ще бъде на двудневно посещение по това време. Борисов отбеляза, че за държавите, които не са признали Косово, ще се намери подходяща форма, за да може и те да бъдат представени на срещата. 

Косово е признато от над 100 държави, а България е една от тях, каза премиерът с надежда да се намери компромис в името на европейската перспектива на региона.