Резолюцията, приета на национално съвещание през уикенда в Боровец, включва 4 точки:

1. Определя управлението по “модела Борисов” като вредно за страната, довело до обезличаване на институциите, размиване на границите между властите, погазване на неприкосновеността на частната собственост и унищожаване на икономическата конкуренция. Отговор на тези предизвикателства може да даде само истинското българско дясно.

2. Одобрява усилията на председателя и на Националното ръководство (НР) за изграждане на политическа алтернатива на това управление и на постигнатото сближаване между "Демократи за силна България” и ”Движение Да, България!”.

3. Дава мандат на председателя и НР за изграждане на широк, траен политически съюз, основан на двупартийното сътрудничество основа между ДСБ и ”Да, България” като основни изразители на опозиционно настроените избиратели в център-дясно. Този съюз да бъде скрепен и гарантиран със съответния политически документ.

4. Във формата по точка трета, да се започне подготовка за съвместно явяване на избори за постигната на политическа промяна в страната.

"Има нужда от създаване на реална опозиция в държавата, защото към момента виждаме имитация на конфликти между БСП и ГЕРБ", коментира Атанасов.

Според него в ГЕРБ има напрежение, защото постоянно гърмят корупционни скандали, които показват, че "този модел на управление има за цел усвояване и присвояване на бюджетни пари".

Бившият лидер, който сега е зам.-председател - Радан Кънев, пък заяви, че решението за общи действия с "Да, България" е взето единодушно - че българската десница трябва да се обедини от гледна точка на дясно опозиционно позициониране спрямо управлението на Бойко Борисов в коалиция с така наречените "Обединени патриоти".

През уикенда и от "Да, България" излязоха с резолюция в подкрепа на "засилено сътрудничество с партии от демократичната общност". От партията на Христо Иванов заявиха, че търсят сътрудничество с формации, които "да се конфронтират с корупционния модел на управление и завладяване на държавната власт на национално и местно ниво и които да заявят ясно опозиционно позициониране и оценка за провала на Реформаторския блок".

След срещата на пет десни партии неотдавна, на която не беше поканена СДС, лидерът Божидар Лукарски ги атакува с думите, че това му прилича на събрание на Отечествения фронт. Той дори каза, че "Да, България" и ДЕОС не са никакви десни партии.

"Но ние в такъв тип ОФ не бихме участвали, защото не споделяме ценности, които те споделят във връзка с хомосексуалното съжителство, например", каза още бившият икономически министър в кабинета "Борисов 2".